ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Söker extremt samarbete i EU

  • Foto: Filip Erlind

Samtidigt som Sverigedemokraterna gör allt för att tona ned sitt rasistiska förflutna är partiet på väg att ansluta sig till högerextrema Nationella Fronten i EU-parlamentet.  Det avslöjar SD-ledaren Jimmie Åkesson för di.se. 

Inför EU-valet i maj står Sverigedemokraterna inför ett viktigt vägskäl. Det handlar om vilken partigrupp man ska tillhöra om man tar sig in i parlamentet i Bryssel. Ska partiet söka sig till högerpopulistiska Dansk Folkeparti och Sannfinländarna eller ansluta sig till den större och enligt många mer extrema gruppen som franska Nationella Fronten nu försöker bilda.

”Man kan nu se att Marine Le Pen som ny partiledare (för Nationella Fronten) verkligen har tagit strid mot den gamla bunkerfalangen i partiet. Hon vill driva partiet i en modern och ganska fräsch riktning tycker jag”, säger Jimmie Åkesson.

Vad är det som lockar?
”Jag vet inte om det är något som lockar, utan det är väl snarare så att vill man ha inflytande i Europaparlamentet måste man tillhöra en grupp.”

Dansk Folkeparti har gjort klart att Nationella Fronten inte är ett alternativ på grund av antisemitismen i partiets historia. Varför gör ni en annan bedömning?
”Därför att vi inte vet var vi är välkomna. Det man säger om Nationella Fronten i Sverige säger man om oss i Frankrike. Vi har inte det bästa ryktet ute i Europa heller”, säger Jimmie Åkesson.

”Vill vi tillhöra en grupp så är det förmodligen den vi har att välja på, om man ska se det krasst.”

Inför EU-valet tydliggör nu Jimmie Åkesson också att han vill att Sverige helt lämnar EU.

”Vi är i grunden ett nationalistiskt parti och det är utgångspunkten för vårt motstånd mot den här överstatliga unionen. Vi tycker att alla folk har rätt att vara herrar i eget hus”, säger han.

Även för Ukraina är SD-ledarens budskap kompromisslöst. Trots att landet nu står och väger mellan öst och väst bör EU markera att de inte kan bli medlemmar i EU, tycker Jimmie Åkesson.

”Vi säger nej i princip till all utvidgning.”

Tyck till