ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Insiders på köphumör

Det är tråkigt att insiders ratar den egna aktien, men de negativa signalerna kan snabbt förbytas i positiva om de börjar trycka på köpknappen. I dagens krönika ger Erik Lidén exempel på bolag där detta precis har hänt.

Det händer ibland att någon i ledningen för bolagen som jag skriver om i krönikan hör av sig med synpunkter om hur bolaget har gestaltats. Jag uppskattar kontakten och kan förstå att bolagen tycker att det är tråkigt när deras aktie nämns som en dålig placering.

Att insiders inte investerar i aktien är inget konstigt, men det kan bidra till att sända en negativ signal om bolaget och aktien. Om bolagen däremot vill sända positiva signaler till övriga aktieägare så finns ju alternativt att öka sitt ägande i aktien.

Två bolag där jag tidigare har kritiserat ledningen för ett litet ägande har varit aktiva på köpsidan i den senaste veckans insiderhandel.

I telekombolaget Telia Sonera köpte inte mindre än sex insiders aktier i bolaget under perioden 31 januari – 4 februari. Bland dessa återfinns bland annat vd Johan Dennelind, kommunikationschefen, chefsjuristen samt styrelseordförande Marie Ehrling. Dennelind var den som ökade sitt innehav mest med ett köp på 20.000 aktier den 31 januari och har efter köpet ett innehav på 76.000 aktier.

Ett annat bolag där insiders har varit passiva tidigare är lastbilstillverkaren Scania som släppte sin kvartalsrapport den 29 januari. Dagen efter köpte såväl vd Martin Lundstedt som bolagets finans- och kommunikationschefer. Samtliga ökade sina innehav kraftigt, men den som ökade allra kraftigast i såväl relativa som faktiska termer var Lundstedt med ett köp på 23.500 aktier. Efter köpet innehar han totalt 31.530 aktier.

Det samlade insiderägandet efter de senaste köpen i Scania uppgår till 102 miljoner kronor och i Telia till 22 miljoner kronor vilket jag tycker är lågt för bolag med ett börsvärde på över 100 respektive 200 miljarder kronor. Men samtidigt ska det sägas att det är positivt att ledningarna i de två bolagen verkar ha tagit till sig av kritiken om det låga ägandet och jag tycker att det sänder en positiv signal, om än en försiktig sådan.

I den senaste veckans rapporterade insiderhandel består 89 procent av affärerna av köpaffärer. Att andelen köp är så pass hög vid denna tidpunkt på året är inget ovanligt – den var lika hög vid samma tidpunkt förra året – och det beror på att många insiders köper efter att kvartalsrapporterna har släppts.

När kvartalsrapporterna nu blir offentliga tycker jag att det är spännande att följa upp de bolag där insiders har köpt den senaste tiden. Ett mycket positivt exempel ser jag i fästelementtillverkaren Finnveden Bulten som lämnade en positiv kvartalsrapport igår den 6 februari. I december köpte en av bolagets storägare, Karl-Axel Granlund via bolag, knappt 4 procent av alla aktier i bolaget.

Jag nämnde därför bolaget i krönikan den 14 december särskilt eftersom han köpte på högre nivåer än vad han tidigare hade gjort – ett mycket positivt tecken. När rapporten släpptes på torsdagen steg kursen med 10 procent. Sedan den 14 december har aktien stigit med 21 procent.

Insiders tar varje dag beslut som påverkar bolagets värde. Om de sitter i samma båt som ägarna – stora som små – tenderar besluten att bli riktigt bra. Det är ett synsätt som jag brukar framföra när börsbolagen hör av sig till mig. Jag är fast övertygad om att investerare som håller sig till bolag som praktiserar detta synsätt blir långsiktiga vinnare.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till