ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

"Idiotisk ny lag om styrelser"

  • Arne Karlsson, ny ordförande för Koden för svensk bolagsstyrning. Foto: Claes-Göran Flinck
Begränsningarna av antalet styrelseuppdrag för dem som sitter i bankstyrelser är rena rama idiotregeln. Det anser Arne Karlsson, ny ordförande för Koden för svensk bolagsstyrning.

Max fyra styrelseuppdrag för den som är bankledamot och max två styrelseuppdrag för den som är inblandad i bankstyrelse och samtidigt är vd. De nya EU-reglerna som träder i kraft i juli i år ställer till det för många valberedningar.

Arne Karlsson, ny ordförande för Koden, säger att Kollegiet för svensk bolagsstyrning har emotsatt sig de nya reglerna i en remiss till regeringen.

”Vi anser att det är en onödig regel och har svårt att förstå varför denna reglering behövs. Den talar emot den svenska principen om självregleringen och går emot traditionen av att inte ha detaljregleringar och pekpinnar”, säger Arne Karlsson.

Personligen karaktäriserar Arne Karlsson den nya begränsningen av antalet styrelseuppdrag som en ”idiotregel”.

”Den är skriven av byråkrater som inte ens kommit i närheten av professionellt styrelsearbete och som inte vet att många styrelseuppdrag ger den inspirationen som behövs för att vara en bra styrelseledamot.”

Detta är en förkortad version av en artikel i Dagens industri på måndagen.

Tyck till