ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

SD plockar bort Alfsson

Sverigedemokraterna petar riksdagsledamoten Thoralf Alfsson från listan i höstens val. Han kommunicerar inte politiken på rätt sätt, enligt valberedningen.

Sverigedemokraterna hoppas kunna fördubbla antalet riksdagsledamöter till 40 i höstens riksdagsval. Bland de nya namnen på valbar plats på valberedningens förslag till kandidatlista finns Paula Bieler, chefredaktör för partiets medlemstidning SD-kuriren, Hanna Wigh, partiets distriktsordförande i Skaraborg och Oscar Sjöstedt, politisk sekreterare i partiets riksdagskansli.

Av de nuvarande riksdagsledamöterna saknas alltså Thoralf Alfsson på listan.

"Jag är mycket besviken givetvis", säger Alfsson till TT.

Förklaringen Alfsson fått är att han har bloggat. Till exempel polisanmäldes han för hets mot folkgrupp efter formuleringar om somalier, men förundersökningen lades ned.

"Vi har kunnat konstatera att vi har olika sätt att kommunicera partiets politik", säger Michael Rosenberg, ordförande i valberedningen.

SD går åter fram med en gemensam rikslista med samma namn i alla valkretsar. Den toppas av partiledaren Jimmie Åkesson. Att ha en rikslista i stället för lokala listor är enligt Rosenberg ett sätt för partiledningen att "kvalitetssäkra" kandidaterna.

Det handlar om att du ska ha en förankring inom partiet. Annars kan man få kandidater som ingen känner i princip och det är inte så bra för att kunna bedriva vår politik, säger Rosenberg.

SD införde "nolltolerans" mot bland annat rasism i partiet 2012. Rosenberg är inte orolig för att det ska dyka upp gamla uttalande, till exempel på sociala medier, som gör att någon av de 60 namnen på kandidatlistan faller på nolltoleransen.

"Alla är kända, de är väl förankrade. De har tagits fram genom en intern rekrytering med nomineringar och rekommendationer", säger han.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö tycker inte att SD:s valsedel innehåller några överraskningar.

"Den visar att SD präglas av ganska hög stabilitet", säger han.

Bara två av de nuvarande 20 riksdagsledamöterna saknas.

"Och det har inte kommit in några nya namn utifrån. Det finns inga avhoppare från andra partier", säger Johansson Heinö.

Han tror att partiet på lång sikt kan behöva kända namn från andra håll i samhället.

"Personer som säger att SD har förändrats och att de nu är beredda att öppet stödja partiet skulle stärka legitimiteten", säger Johansson Heinö.

Tyck till