ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Här ljuder säljsignalen

  • Foto: Antonio Calanni / TT

Den senaste veckans insiderhandel har bjudit på ett flertal säljsignaler men även några spännande köpsignaler.

För en vecka sedan kom den tyska biltillverkaren Volkswagen med ett bud på lastbilstillverkaren Scania på 200 kronor per aktie vilket motsvarade en budpremie på 36 procent. Bara några veckor tidigare hade såväl Scanias vd Martin Lundstedt som finans- och kommunikationscheferna samt ytterligare en i ledningsgruppen ökat sina innehav.

På grund av de till synes mycket vältajmade köpen har det ifrågasatts om ledningen har haft kännedom om budet när de köpt aktier. Personligen har jag svårt att tro att så skulle vara fallet. Men däremot har det legat i luften att det kunde komma ett bud från Volkswagen inom närtid.

Det är alltså fullt möjligt att de senaste insiderköpen är en spekulation i ett sådant bud. Om de inte har haft någon information om det förestående budet så har insiders samma möjligheter att handla i aktien och spekulera i ett bud som oss andra. Däremot kan den moraliska aspekten i det diskuteras, men det överlåter jag till andra.

Förra veckan tog jag upp den försäljning som ordförande Lars Lundquist i inkassoföretaget Intrum Justitia hade gjort den 13 februari. Jag tyckte att det då var för tidigt att utfärda en säljsignal i aktien. Lundquist får nu sällskap av Pascal Labrue, medlem i ledningsgruppen, som den 21 och 25 februari sålde sammanlagt 94.329 aktier, motsvarande över hälften av hans tidigare innehav. Därmed ser jag nu en säljsignal i aktien som just nu noteras till historiskt höga kurser.

Ett annat bolag där jag ser en säljsignal är i mjukvarubolaget Enea där Adrian Leufven, ansvarig för mjukvaruförsäljningen, sålde 22.500 aktier den 17-20 februari vilket motsvarar nästan hela hans innehav. Jag noterar också att vd saknar innehav i aktien vilket bidrar till den negativa bilden. Aktien står nu på kursnivåer som senast uppnåddes under längre perioder 2007.

En storägare som har sålt av ett avsevärt innehav hittar jag i Fredrik Palmstierna i investmentbolaget Latour. Palmstierna sålde via sitt bolag Måttex AB hela 300.000 aktier den 20 februari. Försäljningen motsvarar 60 procent av hans tidigare ägande. Senaste insiderköpet i aktien skedde för 18 månader sedan och därför ser jag den stora försäljningen av Palmstierna som ett negativt tecken. Dessutom noteras aktien – som så många andra aktier just nu – på historiskt höga nivåer.

Men allt är inte negativt. En positiv signal hittar jag i telekombolaget Alltele. De starkaste köpsignalerna hittar man i regel när en vd köper och det är just vad som har skett i Alltele-aktien. Den tillförordnade vd:n Paul Moonga dubblerade sitt tidigare innehav när han köpte 25.000 aktier den 26 februari.

En annan sak som jag tycker är positivt i hans köp är att de sker till högre kursnivåer än hans senaste köp som skedde i maj och augusti förra året. Eftersom det vanligen är en indikation på att högre kursnoteringar stundar så ser jag en köpsignal i aktien.

Även om krönikan främst fokuserar på svenska insiders har jag vid ett fåtal tillfällen skrivit om amerikanska dito. Ett av de bolag jag har nämnt är hälsovårdsföretaget Davita Healtcare Partners där Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway har köpt in sig rejält. Sedan jag skrev om bolaget för fyra veckor sedan har aktien stigit med 5 procent och Berkshire fortsätter nu att köpa. Under perioden 24-26 februari köpte man ytterligare 1,16 miljoner aktier.

Om du också tror att det kan vara en bra idé att ta rygg på Warren Buffett så kan du köpa denna aktie via exempelvis svenska nätmäklare.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till