ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Akta dig för livsfarliga däck

  • Foto: Janerik Henriksson / TT

Sommardäcken Federal Formoza, Kormoran Impulser, Debica Passio och Kleber Dynaxer är trafikfarliga. "De här däcken är riktigt farliga. Köp inte dem", dundrar Råd & Rön som testat sommardäcken.

Det är ord och inga visor när Råd & Rön skriver om sitt stora test av sommardäck inför säsongen. Sammanlagt 32 däck har hårdtestats, 16 småbilsdäck av dimensionen 175/65 R14 och 16 däck i mellanstorleksklasasen, dimension 195/65 R15.

Däcken kördes på våta och torra banor och med vattenplaning och inbromsningar på rak och kurvig väg.

I smådäcksklassen vinner Continentals ContiEcoContact 5 med 69 av maximala 100 poäng, före Hangkook Kinergy Eco K425 med 67 poäng och Pirelli Cinturato P1 Verde, 67 poäng.

Bland däcken för mellanstora bilar vinner  Goodyears Efficient Grip Performance och Hangkook Kinergy Eco K425 med 68 poäng vardera före Dunlops Sport bluResponse på 67 poäng.

”De flesta däcken är bra och har bra väggrepp på vått underlag, något som är viktigt i vårt klimat”, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson i reportaget.

Men allt är inte bara frid och fröjd med de sommardäck som säljs i Sverige. R&Rs test avslöjar också några direkt trafikfarliga däck.

Bland småbilsdäcken som kan vara dödsfällor pekar man ut följande tre riktigt farliga däck:

-Debica Passio 2 fick endast 11 poäng

-Kormoran Impulser b2 fick 10 poäng

-Kleber Dynaxer HP3 fick endast 6 poäng

Samtliga tre däck fick bara ett poäng för väggreppet på våt väg.

Bland de större däcken varnar R&R för Federal Formoza FD2 som fick ett samlat betyg på 1 poäng.

”Det här är riktigt dåliga däck som vi vill varna för. Vi avråder dessutom från köp av däcket Avon ZT5 som är ett dåligt däck även om det inte är lika farligt”, skriver R&R i sin utskåpning.

Tyck till