ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nya skatteparadis lockar utvandrare

  • Foto: Colourbox

Norden, Storbritannien och USA toppar listan över populära länder för svenska utvandrare. Men ökar snabbast gör det nya skatteparadiset Portugal.

I fjol utvandrade 50.715 personer från Sverige, vilket är något färre än rekordåret 2012. Utvandringen är i en stigande trend sedan början av 1990-talet då bara 20.000 personer årligen valde att flytta ut.

Fjolårets hetaste destination för utvandrare var Norge, som tog emot närmare 7.000 personer från Sverige. Det är en nedgång med drygt 400 personer.

Danmark kniper andraplatsen med 5.015 svenska utvandrare medan Storbritannien och USA var för sig lockade drygt 3.000 svenska emigranter.

Av dem som flyttar från Sverige för att ta ut pensionen med låg eller obefintligt skatt faller valet allt oftare på Portugal, enligt Ålandsbankens skatteexpert Johan Thim.

”Barnsjukdomarna i skattereformen är borta, därför vågar fler flytta till Portugal. Tidigare har bland annat den portugisiska skattemyndigheten krånglat med efterlevnad av beslutade regler, men nu fungerar det väl”, säger han.

I fjol var det bara 287 personer som utvandrade till Portugal, men ökningstakten är snabb. Antalet har ökat med 45 procent på ett år och med drygt 300 procent sedan 2009 när de frikostiga skattereglerna infördes.

Den som bosätter sig i Portugal kan ansöka om en särskild skattestatus som under tio år medger skattefrihet på kapitalinkomster och privata tjänstepensioner. Allmän pension eller statlig tjänstepension från Sverige beskattas med den svenska så kallade Sinkskatten, som nyligen sänktes från 25 till 20 procent.

Detta är en kortare version av en text från dagens utgåva av Dagens industri. Hela artikeln finns tillgänglig i papperstidningen.

Tyck till