ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finland fast i krisen

  • Foto: Johan Nilsson / TT
Finlands ekonomi är i kris och landet är illa ute. "Skär i välfärden", kräver landets tre tyngsta ekonomiprofessorer.

Det är i ett utlåtande till Finlands regering som landets tyngsta ekonomiska expertis benar ut var landet befinner sig ekonomiskt, hur det skedde och vad som kan göras.

Expertutlåtandet är skrivet av MIT-professorn Bengt Holmström – som brukar förekomma i spekulationerna om vem som ska få nobelpriset i ekonomi – och Aaltouniversitetets Sixten Korkman och Matti Pohjola.

De slår fast att Finland inte lyckats återhämta sig efter nedgången i landets industri som började 2008.

”Då gick en betydande del av grundvalen för vår samhällsekonomi förlorad”, slår trojkan fast.

De beskriver hur det framgångsrika IKT-klustret (informations- och kommunikationstekniska) som hade växt upp kring telekomjätten Nokia stod för den ekonomiska tillväxten i landet.

”Det var en gynnsam, till och med förrädiskt gynnsam tillväxt för Finland. Budgetöverskotten var stora och arbetslösheten minskade. I dag kan vi se att detta ledde till en situation där lönerna steg mer och de offentliga utgifterna ökade snabbare än vad som hade varit önskvärt för en hållbar utveckling”, skriver professorerna.

Men så kollapsade elektronikindustrin och produktionen och exporten sjönk. Samtidigt fortsatte pappersindustrin sin kräftgång och metallförädlingen led av sjunkande priser.

”Den här krisen är av en helt annan karaktär än recessionen på 1990-talet. Denna kris är i vissa avseenden till och med svårare. Produktionsökningen har avstannat och det finns inga idéer om hur vi ska få igång den igen”, slår ekonomiprofessorerna fast.

Men några självklara lösningar kommer de inte med.

”Det finns inga enskilda och snabbverkande metoder för att få krisen att leda till en snabb tillväxt”, skriver de tre.

Men de slår fast att de offentliga utgifterna är för stora och att högre skatter inte kan tas ut. Alltså måste nivån på välfärdsstaten tjänster och inkomstöverföringar ”dimensioneras på ett sätt som är hållbart med tanke på finansieringen”, alltså skäras ned.

Några allmänna råd ger trojkan: det handlar om att staten måste förbättra företagens allmänna villkor, främja rörlighet på arbetsmarknaden och stöda forskning och innovation.

Tyck till