ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Köpläge i skidbacken

Efter en längre period av blygsam insiderhandel har vi äntligen fått en högre aktivitet igen. Den stigande aktiviteten beror dels på det positiva börsklimatet och dels på att många insiders åter får handla igen efter att bolagen har lämnat sina kvartalsrapporter. En stigande aktivitet innebär fler användbara signaler från insiders att ta med i investeringsbesluten.

Det är inte bara aktiviteten som stiger utan även andelen insiderköp. Men det finns en enkel förklaring till det.

Efter att bolagen har lämnat sina kvartalsrapporter är det vanligt att någon i ledningen gör mindre köp i aktien. Så har det varit historiskt och jag tror att det beror på att man vill sända en positiv signal till marknaden efter vad som kanske varit en stark rapport eller för att gjuta mod efter en dålig rapport. Detta kan alltså dra upp andelen köp runt rapportperioderna.

Hittills i år har andelen av insiderhandeln som är köp varit 61 procent vilket samtidigt är en bra bit under 67 procent från föregående år. Att det är mindre positivt i år avspeglas också i nettoköpen. Hittills i år uppgår de till beskedliga 30 miljoner kronor att jämföra med 300 miljoner under samma period förra året.

Förra veckan skrev jag om bolaget där en vd hade gjort sitt första köp sedan han tillträdde. Det var i sig en positiv signal, men jag önskade fler insiderköp för att ge aktien tummen upp, en önskan som nu har besannats.

Fredrik Lundberg köpte via Lundbergföretagen 11-17 februari 800.000 B-aktier och 1,2 miljoner A-aktier i maskintillverkaren Husqvarna. Köpen innebär att Lundbergföretagen ökar sin kapitalinsats i bolaget med omkring 5 procent. En intressant aspekt av Lundbergföretagens köp är att det är två år sedan de senaste gjorde något köp i Husqvarna. Tillsammans med vd:s köp den 10 februari av 100.000 aktier ser jag därför en köpsignal.

Jag tycker mig också se en köpsignal i skidturismföretaget Skistar. Även om det samlade insiderägandet i bolaget idag är 12 procent lägre än det var för ett år sedan så tycker jag att den senaste tidens köp av Erik Paulsson med hustru på sammanlagt 170.000 aktier under perioden 22 januari - 12 februari sänder en positiv signal. Det kan argumenteras att det finns bättre alternativ på börsen och att köpen är små i relation till Erik Paulsson samlade ägande i bolaget (köpen ökar ägandet med 2,4 procent).

Den positiva informationen om ett bra bokningsläge och fina framgångar för de svenska skidåkarna i OS som sannolikt bidrar till en ökad beläggning överväger. Jag tycker därför att det är en köpkandidat. Bolaget lämnar sin kvartalsrapport den 20 mars.

I förra veckans krönika lyfte jag fram en varningssignal i de bank-insiders som hade sålt. Bland annat berättade jag om stora försäljningar av den danske landschefen för SEB samt chefen för bankens liv- och kapitalförvaltning. I den senaste veckans rapporterade insiderhandel visar det sig att ytterligare en landschef, denna gång William Paus som är landschef i Norge, säljer 90.000 A-aktier. Försäljningen innebär mer än en halvering av hans tidigare innehav.

Bankaktierna har varit börsloket i den starka börsuppgången sedan 2008. Om du nödvändigtvis vill ha bankaktier med i din portfölj tycker alltså att du ska avstå från SEB.

Bank-insiders som säljer är ett negativt börstecken, ett annat hittar jag i försäljningar av en ordförande för två börsbolag. Det är ordförande i byggföretaget JM och inkassoföretaget Intrum Justitia Lars Lundquist som har varit aktiv på säljknappen. I JM sålde han och hustrun 25.000 aktier den 13 februari och i Intrum Justitia sålde han samma dag 10.000 aktier. Det är för tidigt att beteckna bolagen som säljkandidater, för det krävs i så fall fler insiderförsäljningar, men båda bolagen noteras på historiskt höga kurser vilket tillsammans med försäljningarna signalerar att du också bör ta hem vinsten.

Jag har fått en del frågor under den senaste veckan om det verkligen är vinstgivande att följa all insiderhandel. Svaret på den frågan är: nej. Merparten av all insiderhandel ger oss ingen eller ytterst lite information om var bolaget står. I praktiken är det mindre än en procent av alla affärer som har något värde.

För att hitta de riktiga godbitarna gäller det istället att leta efter vissa mönster i insideragerandet som ger oss de positiva eller negativa signalerna. Och det är just dessa bolag jag lyfter fram i krönikan.  Ni som bevakar vad insiders gör under varje vecka noterar säkert att jag bara lyfter fram ett fåtal bolag varje vecka.

Och visst fungerar det. När jag går igenom de 38 köptips jag har givit sedan krönikans start i oktober förra året är det tydligt att det lönar sig att vaska efter dessa positiva insidermönster. Det genomsnittliga köptipset har stigit med 11 procent, 5 procentenheter bättre än börsen under samma period.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till