ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ericssons nya lysande idé

  • Foto: Pressbild: Rick Friedman
Ericsson och Philips har inlett ett samarbete för att bygga in mobila basstationer i Philips smarta, energisnåla lyktstolpar.  "Det började med att jag träffade Philips vd på världsekonomiskt forum i Davos", säger Ericssons vd Hans Vestberg.

På måndagen visar Philips och Ericsson upp de nya lyktstolparna vid telekommässan i Barcelona. Samarbetet är ett resultat av ett möte mellan Ericssons vd Hans Vestberg och Philips vd Frans van Houten vid världsekonomiskt forum i Davos för ett drygt år sedan.

”Vi började tala om det uppkopplade samhället och internet of things”, säger Hans Vestberg.

Holländska elektronikjätten Philips, som bland annat är ett av världens största belysningsbolag, var då redan igång med ett erbjudande där man erbjuder att ta över gatubelysningen i stora städer och installera smarta lyktstolpar med LED-belysning.

”Detta är ett unikt samarbete. Philips erbjuder idag gatubelysning som en tjänst. Man kan sänka elförbrukningen med 50-70 procent i städerna med hjälp av LED-belysning som kan dimmas ner efter behov”, säger Hans Vestberg.

Samarbetet går ut på att Ericsson bygger in små basstationer i vart 15:e eller 20:e lyktstolpe. På detta vis kan telekombolagen erbjuda bättre täckning för 3G och mobilt bredband i städerna, något som fram till nu varit en utmaning till följd av den täta bebyggelsen och de ökade behovet.

”Vi har redan testat detta i USA och både tekniken och designen fungerar bra”, säger Hans Vestberg utan att vilja avslöja vilken stad eller städer det rör sig om.

Några prognoser om framtida intäkter i samband med detta vill Vestberg inte ge. Han vill inte heller gissa när de första uppkopplade lyktstolparna kan dyka upp i Sverige.

”Det är lite för tidigt säga vad detta kan ge. Men vi är störst i världen på mobil infrastruktur och Philips är ett av världens största belysningsföretag. Förhoppningsvis kan vi presentera affärer under året. Det är Philips som frontar detta och pratar med städerna”, säger Ericssonchefen.

Tyck till