ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svart bomarknad omsätter miljarder

Den svarta marknaden för hyresrätter växer och omsätter minst 1,2 miljarder kronor om året i Stockholm, enligt Fastighetsägarna. Prisnivån ligger i dag på drygt 200.000 kronor per rum, uppger flera källor för DI:s podcast Osynliga Handen.

Det har gått nästan 50 år sedan Åke Ortmark och de andra skjutjärnsjournalisterna i ”De tre O:na” fick statsminister Tage Erlander att komma av sig inför tv-kamerorna. Frågan gällde vad statsministern hade för råd till ett ungt par som letade efter sin första bostad i Stockholm. Elanders råd, ”dom får ställa sig i bostadskön” fick tittarna att himla med ögonen redan på den tiden.

I dag har svartmarknaden för hyresrätter svällt till en miljardbransch i Stockholm. Så gott som alla lägenheter förmedlas via byten, ofta med svarta pengar emellan, och knappt en procent lämnas tillbaka till bostadsförmedlingen. Kötiderna uppgår just nu till 15-20 år för en lägenhet i innerstan, beroende på vem man frågar.

”Ungefär hälften av alla byten involverar illegal verksamhet”, säger Henrik Tufvesson, chef för analys och opinion på Fastighetsägarna.

Svenskt Näringsliv lyfter ofta fram bristen på tillgängliga hyresrätter som ett hinder för tillväxt.

”Många it-bolag har exempelvis svårt att locka hit folk eftersom det är svårt att hitta ett acceptabelt boende till ett rimligt pris”, säger Björn Lindgren, chef för Svenskt Näringslivs regionkontor i Stockholm.

Enligt Fastighetsägarnas undersökning ”Missbruket av Bytesrätten – en rapport om svarthandeln med hyreslägenheter i Stockholm” omsatte svartmarknaden 2006 hela 1,2 miljarder kronor i Stockholms innerstad, Solna och Sundbyberg. Då fanns det cirka 80.000 hyresrätter i Stockholms innerstad. I dag har den siffran fallit till cirka 70.000, enligt Fastighetsägarna. Men trots att beståndet har minskat hävdar intresseorganisationen att svartmarknaden förmodligen är ännu större i dag.

”Svartmarknaden är minst lika stor i dag, möjligtvis ännu större. Orsaken är att priserna på svartkontrakt har stigit på marknaden”, säger Henrik Tufvesson, chef för analys och opinion på Fastighetsägarna.

Han får medhåll från SEB:s seniorekonom Klas Eklund, som även är ordförande i Bokriskommittén, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och handelskamrarna i Sveriges tre storstadsregioner.

”Såvitt vi vet stiger priset på svartkontrakt”, säger han till DI:s podcast Osynliga Handen och ger sedan flera förslag på hur marknaden kan förbättras.

I en rapport föreslog Bokriskommittén nyligen att hyrorna i landets storstäder successivt borde anpassas uppåt. Man menade även att byggandet borde stimuleras genom att införa enklare plan- och byggregler samt minskad rätt för kommuner att med egna eller olika regler begränsa och blockera byggande.

Någon omedelbar lösning på problemet med svartmarknaden har man dock inte.

Henrik Tufvesson på Fastighetsägarena uppskattar att cirka 5-7 procent av alla hyresrätter i innerstaden byter innehavare varje år. Det motsvarar 3.500-5.000 byten per år. Om hälften av dessa byten förmedlas svart innebär det att ett förstahandskontrakt i innerstan i snitt kostar 320.000 kronor på den svarta marknaden.

Men enligt flera lägenhetsspekulanter och en svartmäklare som DI:s podcast Osynliga Handen talat med ligger snittpriserna idag snarare kring 200.000 kronor per rum för förstahandskontrakt i innerstaden. Flera källor vittnar om kontrakt som sålts för över en miljon kronor.

Grunden till de svarta affärerna är bytesrätten, det vill säga hyresgästens rätt att byta sin lägenhet mot en annan. Men trots att Hyresnämnden blivit striktare i sin kontroll på senare år har alltså svartmarknaden fortsatt att växa.

Lyssna på Osynliga Handen på Itunes, Podcaster eller spelaren nedan.

Tyck till