Hoppa till innehållet

Annons

Svart bomarknad
omsätter miljarder

Den svarta marknaden för hyresrätter växer och omsätter minst 1,2 miljarder kronor om året i Stockholm, enligt Fastighetsägarna. Prisnivån ligger i dag på drygt 200.000 kronor per rum, uppger flera källor för DI:s podcast Osynliga Handen.
Foto: Colourbox

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 459kr/mån

spara
1180 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Prenumerera utan bindningstid?

Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Se nya stadsdelen växa fram: ”Stor potential”

Naturen runt knuten, nära pendeln – och väldigt nöjda boende.

Nu byggs nästa etapp i Vega i Haninge strax söder om Stockholm.

– Behovet av nya bostäder är stort och vi ser en stor potential i Vega, säger Josefine Wikström, chef nya bostäder hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Metoden som ger levande stadsdelar

Från inklämd skogsplätt – till ett levande område med stadsbebyggelse. På bara några år har stadsdelen Vega växt fram i Haninge, drygt 20 minuter med pendeltåg från Stockholms innerstad.

– Det som lockar många är det stadsmässiga utbudet med vardagsservice, som gym, restauranger och skolor. Men också närheten till naturen och bra kommunikationer till andra delar av Stockholm, berättar Josefine Wikström.

Josefine Wikström, chef nya bostäder hos Ikano Bostad.
Josefine Wikström, chef nya bostäder hos Ikano Bostad.

När Vega står klart kommer 4000 bostäder att finnas i området. 500 byggs av Ikano Bostad, 300 av dessa är inflyttade – och spaden har precis satts i marken för 81 bostäder till.

– När vi utformar våra kvarter ligger vårt fokus på att skapa attraktiva miljöer. Det kan till exempel vara att skapa levande bottenvåningar. Det handlar om att ge förutsättningar för ett gatuliv och samtidigt förenkla vardagen för de boende. Det gör det också mer attraktivt att bo i området, säger Wikström och fortsätter:

– Vi har alltid med det i planeringen av våra projekt, vad ska hända i rummen mellan husen?

2019 öppnade pendeltågsstationen Vega, vilket ökade områdets popularitet ytterligare. Restiden till Stockholms city är idag 24 minuter, en ny bussterminal ligger vägg i vägg och Nynäsvägen är ett stenkast bort.

– Att det tillkommit en station mitt i området betyder förstås jättemycket. Att ha goda kommunikationer handlar även det om att skapa en enklare vardag för de boende. Det ska vara enkelt att ta sig dit man vill, säger Wikström.

I området har även nya skolor och förskolor öppnat. Ett allaktivitetshus, bibliotek och idrottshall är också på gång:

– Kommunen satsar på att möta de behov som finns. När man bygger en helt ny stadsdel behöver alla aktörer samverka och det ser vi verkligen här.

Närheten till naturen är också en av Vegas stora fördelar, tycker Wikström:

– Det betyder mycket att ha naturen runt hörnet, att på några minuter kunna byta stadsmiljön mot grönska tror jag blir allt viktigare i folks vardag.

De 81 nya lägenheterna blir Svanenmärkta, i korthet innebär det att bostäderna är byggda efter särskilda krav, både inom miljö, hälsa och produktval. En annan fördel är att märkningen kan ge bättre villkor på bolånet.

– Vi märker att våra boende tycker det är viktigt att bygga klimatsmart, det bidrar också till att göra stadsdelen mer hållbar, säger Wikström.

En sak som sticker ut med Vega är den höga nöjdheten hos de boende, där ser Wikström flera faktorer som spelar in:

– Vi hjälper till att skapa en ”vi-känsla” genom grillkvällar och hjälp på vägen för styrelserna, men jag tror att vår digitala plattform där de boende kan kommunicera är jätteviktig för stämningen. Folk hittar verkligen varandra, det kan vara allt från att passa hunden till att låna något.

Att Ikano Bostad väljer att sätta spaden i marken för nya bostäder i en tid med allmänt tufft ekonomiskt klimat handlar mycket om långsiktig efterfrågan, menar Wikström:

– Trots marknadsläget behövs det nya bostäder, framför allt i Stockholmsområdet. Vega är ett attraktivt område med sin stadsmässighet, kommunikationer och naturen runtomkring.

EXTERN LÄNK: Hållbara stadsdelar – så jobbar Ikano Bostad

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera