ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Oheliga allianser mjölkar pensionssparare

  • Foto: Hasse Holmberg / TT
De hårt kritiserade PPM-rådgivarna kontrollerar uppemot 60 miljarder kronor av svenskarnas pensionskapital. Och nu har seriösa fondbolag lierat sig med rådgivarna som Pensionsmyndigheten varnar för.

PPM-rådgivarna har länge varit en huvudvärk för Pensionsmyndigheten. För några år sedan kunde de - via en knapptryckning - flytta sparkapital på hundratals miljoner från en fond till en annan.

När Pensionsmyndigheten satte stopp för det startade många av bolagen egna fonder.  

Utöver den fasta rådgivningsavgiften som Pensionsmyndigheten ifrågasatt vid åtskilliga tillfällen, kunde PPM-rådgivarna nu även ta ut höga förvaltningsavgifter: en rådgivningsavgift för att lägga sparpengarna i de egna fonderna.

Enligt Pensionsmyndigheten kontrollerar PPM-rådgivarna så mycket som 60 miljarder kronor – eller en tiondel – av kapitalet inom systemet.

Men många PPM-rådgivare har ändå inget fondbolagstillstånd från Finansinspektionen.

Det gäller till exempel rådgivaren Allra – tidigare Svensk Fondservice – som nu förvaltar drygt 10 miljarder kronor, ihopskrapade genom vad Konsumentverket kallar "oseriös telefonförsäljning".  

Det är här de seriösa fondbolagen kommer in i leken.

Allra har sedan 2011 samarbetat med fondbolaget Gustavia (tidigare Gustavia Davegårdh Fonder) som tack vare kompanjonskapet ökat sitt förvaltade kapital dramatiskt.

Enligt Di.se:s beräkningar står nu Gustavias ”egna” fonder för en knapp tiondel av det förvaltade kapitalet. Drygt nio tiondelar utgörs alltså av pengar som ligger i de fonder som Allra startat, med avgifter dubbelt så höga som snittet i pensionssystemet.

Enligt Pensionsmyndigheten ligger förvaltningsavgiften för Allra-fonderna på drygt 3 procent. Efter rabatter som myndigheten förhandlat till sig landar den på drygt 0,8 procent. Snittet i PPM-systemet är 0,30 procent. Ickeväljaralternativet - AP7 Såfa- ligger samtidigt på låga 0,12 procent.

Formellt erbjuds Allras fonder nu av Gustavia. De har det juridiska ansvaret, även mot Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen.

Men när di.se frågar om den höga förvaltningsavgiften distanserar sig Gustavia.

”Det är Allra som svarar för de kommersiella villkoren för Allra fonderna”, säger Niklas Tollsten, vd på Gustavia.

Skulle de här fonderna – med en avgift på 3 procent, kunna säljas utanför PPM-systemet?
"Det är en kommersiell fråga för Allra."

Enligt di.se:s beräkningar betalar Allras pensionssparare många miljoner ”för mycket” i avgifter. Allra-fonderna drar in 88 Mkr per år, vilket kan jämföras med 33 Mkr om nivån i stället legat på snittet 0,3 procent.  

Men eftersom Allra dessutom tagit ut en fast avgift på 679 kronor årligen har spararens totala kostnad egentligen varit mycket högre.

Den som haft 50.000 kronor i Allras Fonder har betalat drygt 600 procent mer än snittavgiften. Nu säger dock Allra att den fasta avgiften nyligen tagits bort. Men det har varit en omvändelse under galgen, bland annat efter hård kritik från Pensionsmyndigheten.

Men Allra-fonderna är inte bara dyra. Samtliga deras fonder inom pensionssystemet har gått sämre än jämförelseindex sedan start.

På Gustavia vill man inte avslöja hur mycket man tjänar på samarbetet och huruvida fondbolaget får procent på Allras förvaltningsavgifter.

Vd Niklas Tollsten vill inte heller i detalj kommentera den kritik som riktats mot Allras försäljningsmetoder. Så sent som förra året förbjöd Konsumentombudsmannen bolaget att skicka fakturor till pensionssparare som inte beställt deras tjänster.  

”Vi anser att Allra är ett seriöst företag. Vi har ett väl fungerande samarbete.”

Men Gustavia Fonder är inte det enda fondbolag som tjänar pengar på PPM-rådgivarnas säljtalang. PPM-rådgivaren Monyx med ett förvaltat kapital på hela 17 miljarder kronor – samarbetar med SEB:s fondbolag i Luxemburg.

Även Monyx-fondernas förvaltningsavgift ligger över snittet. Och det var först vid årsskiftet som pensionsrådgivaren föll till föga och tog bort den fasta avgiften på nästan 500 kronor.

I likhet med Allra klarar inte heller Monyx-fonderna att nå upp till sina jämförelseindex sedan start.

Di.se har sökt SEB för en kommentar och bankens presschef Anna Helsén hälsar att man återkommer med en sådan.

Tyck till