ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Platina är nya guldet

  • Foto: Petr David Josek/ TT

Allt fler investerarare tror på stigande råvarupriser under 2014. Hetast är industrimetallerna platina, palladium och koppar, enligt ETF Securities.

Allt fler institutionella investerare stuvar om i portföljerna och satsar mer på råvaror. Det visar en enkätundersökning från ETF Securities, en av världens största aktörer inom börshandlade råvaruprodukter.

Av 450 tillfrågade professionella investerare uppger närmare 20 procent att råvaror kommer att vara ett av de tre tillgångsslagen som utvecklas bäst under 2014. Det är en uppgång med fyra procentenheter jämfört med samma period i fjol.

”I tio års tid var ju råvaror det tillgångsslag som gick bäst. Men de senaste tre åren har sektorn fallit tillbaka. Nu spår vi en comeback där råvaror återigen slår index”, säger Nicholas Brooks, chef för forskning och strategi på ETF Securities i London.

Han menar att de senaste årens nedgång i huvudsak beror på två faktorer. För det första har Kinas årliga tillväxt bromsat in från cirka 10-12 procent till 7-8 procent, vilket minskat efterfrågan. Vidare har råvarubolagen storinvesterat i utökad kapacitet under de goda åren, vilket orsakat ett överutbud idag.

”Men Kinas tillväxt har planat ut på 7-8 procent nu, så den effekten är över. Dessutom är många av våra klienter oroliga för att börsuppgången gått lite för fort i USA och Europa. De tror att råvaror kommer att slå aktier i år,” säger Nicholas Brooks som ofta uttalar sig i ansedda affärstidningar som Financial Times och Wall Street Journal.

ETF Securities enkät indikerar att de mest populära råvarorna just nu är industrimetaller som platina, palladium och koppar. De två förstnämnda är Nicholas Brooks favoriter. 

”Både platina och palladium används i bilindustrin för att bygga katalysatorer. Vi ser just nu en ökad efterfrågan på bilar i USA och Kina, och i Europa har nedgången planat ut. Vidare går ungefär en tredjedel av all platina till smyckesindustrin i Kina”, säger han.

Parallellt med att efterfrågan ökar minskar utbudet, enligt Nicholas Brooks.

”Cirka 70 procent av all platina och 40 procent av all palladium utvinns i Sydafrika där man har stora fackliga bekymmer med gruvarbetarna just nu. Marginalkostnaden för att producera platina är i dag 1.800 dollar per uns, vilket är högre än nuvarande marknadspris. Det är en tydlig indikation på att priset ska upp”, säger han.

Även när det gäller guld är Nicholas Brooks positiv. Orsaken är att investerarna är mer negativa nu än de varit sedan 2002. Nedsidan är liten, medan uppsidan kan bli stor.

”Om man vill gardera sig mot en börsnedgång ska man köpa guld”, säger han.

I övrigt är Nicholas Brooks negativ till gas, som han tycker är övervärderat till följd av kylan  i USA. Han är även svagt negativ till olja.

”Priserna på gas är höga just nu till följd av kylan i USA. Men de kommer falla från 5,4 dollars per MMBtu till mellan 3 och 3,5 dollar per MMBtu”, säger han.

Fotnot: Marknaden handlar gas i MMBtu, som står för Million Metric British Thermal Units.

Tyck till