ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Glasklar säljsignal i Arcam

När storägaren i Arcam Jan Barchan säljer hela sitt innehav blir det inte mycket tydligare. Tycker han att det är dags att ta hem vinsten så kan du dra samma slutsats.

En insiderkrönika denna vecka kan inte skrivas utan att nämna Arcam, Byggmax och Hexpol.

I onsdags bekräftade storägaren och styrelseledamoten i friformsföretaget Arcam, Jan Barchan, för nyhetsbyrån Direkt att han hade sålt hela sitt innehav om 1.132.400 aktier. Aktierna såldes till kursen 250 kronor och affären inbringade alltså 285 miljoner kronor. Det är oklart till vilken kurs Barchan köpte för åtta år sedan då han blev aktieägare men klart är i varje fall att det har varit en mycket god affär.

Försäljningen av Barchan bekräftar de farhågor jag har haft till Arcam-aktiens framtid. Hans kommentar till Direkt säger det mesta: "Har man varit med i åtta år, och varit med i styrelsen, är det lagom att gå ur nu. Man ska inte spänna bågen alltför hårt".

Förstå mig nu rätt - jag unnar verkligen att insiders som har varit med på en lång och framgångsrik resa med bolaget att få ta hem vinsten. Men samtidigt får vi som investerare inte missa vad deras försäljningar sänder för signaler. Om de tycker att det är dags att ta hem vinsten så är det sannolikt rätt även för dig.

Två vd:ar har varit i farten i veckan och skapat rubriker med sina försäljningar.

I byggvaruhandelskedjan Byggmax har vd Magnus Agervald den 10-11 februari sålt sammanlagt 155.000 aktier. Försäljningen motsvarar mer än hälften av det tidigare aktieinnehavet och efter affären består hans innehav av 100.000 aktier och 550.000 köpoptioner. Enligt ett pressmeddelande från bolaget är skälet till försäljningen en investering i eget boende. Om du äger aktier i bolaget kanske du också ska investera i ditt eget boende i stället, särskilt som grundaren Stig Notlöv har halverat sitt innehav sedan i somras.

Vd i polymertillverkaren Hexpol, Georg Brunstam, sålde 63.600 aktier den 7 februari. Försäljningen som inbringade omkring 34 miljoner kronor utgör omkring 25 procent av hans tidigare ägande. Även här valde bolaget att skicka ut ett pressmeddelande där det förklarades varför försäljningen skedde. Skälet var av ”privatekonomiska skäl” och att det var viktigt att göra försäljningen när bolaget gör ett stabilt och tillfredsställande resultat.

Jag tycker att det påfallande ofta är så att försäljningar av ”privatekonomiska skäl” sammanfaller med rekordnoteringar för aktiekursen. Brunstam var dessutom inte ensam med sina insiderförsäljningar utan fick sällskap av Lars-Åke Bylander, direktör för produktområdena Gaskets och Profiles, som sålde 25.000 aktier motsvarande 38 procent av hans tidigare ägande den 10 februari. Jag ser dessa båda försäljningar som negativa signaler.

En positivt agerande vd hittar jag i maskintillverkaren Husqvarnas Kai Wärn. Han har tidigare kritiserats för sitt blygsamma ägande i aktien men den 10 februari köpte han vi sitt bolag Comparsio AB 100.000 aktier. Även om det behövs fler insiderköp för att jag ska se en tydligt positiv signal så är köpet en fin signal till övriga aktieägare.

Insiders i inte mindre än tre banker har minskat sina innehav i den senaste veckans rapporterade insiderhandel.

I Avanza Bank är det IT-chefen Ronnie Bodinger som 4-5 februari sålde 24.814 aktier. Efter försäljningen har han ett totalt innehav på 15.000 aktier samt 100.880 teckningsoptioner. I SEB sålde landschefen för SEB Danmark, Peter Holtermand, 150.000 aktier den 6 februari vilket utgör mer än 80 procent av hans tidigare ägande. Anders Johnsson som är chef för bankens Liv och kapitalförvaltning halverade nästintill sitt innehav den 6 februari då han sålde 20.000 aktier. Det senaste året har SEB-insiders sålt 24 gånger fler aktier än de har köpt. Även i Nordea har försäljningar skett även om de i sammanhanget uppgår till blygsamma belopp.

Att bankinsiders nu börjar sälja är inte bara ett negativt tecken i respektive bank utan även ett ytterligare tecken på att sämre börstider står för dörren. Bankaktierna har ju varit börsens lokomotiv allt sedan vändningen på finanskrisen.

Avslutningsvis tycker jag mig se en positiv signal i dagligvaruföretaget Axfood. Ordförande Marcus Storch har 6-7 februari köpt 10.000 aktier. Köpen är intressanta dels för att han sällan gör affärer som insider, att han ökar innehavet med 83 procent och för att det är sällan insiders i Axfood är aktiva.

Varje gång en insider köper eller säljer aktier i det egna bolaget sänder de signaler till oss investerare. Använt rätt kan du likt mannen som skrev till mig minska risken i din portfölj. Så hur minskar du risken i din egen portfölj inför tuffare börstider?

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till