ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så snart gör vi vår egen el

  • Foto: Fredrik Sandberg / TT

Inom tio år kan vi alla producera vår egen energi. "Då säljer Ikea enkla solcellspaket och våra politiker har skapat tydliga spelregler för produktionen", säger Teo Enlund, industridesigner på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

Teo Enlund har varit projektledare för Vinnovafinansierade projektet ”Användarvänlig lokal elproduktion” på Green Leap som tillsammans med designbyrån No Picnic och företaget Egen El studerat hur människor upplever att producera sin egen el.

I fjol presenterades en undersökning om vilka hinder det finns för dem som vill börja producera sig egen el. Frågeställningarna illustrerades bland annat med en solcellsapp, en solcellsfriggebod och ett komplett startpaket för den som vill börja producera el.

Nu har projektet fått nya pengar, den här gången från Energimyndigheten och forskningen fortsätter.

”Projektet är tvåårigt och omfattar bland annat djupare intervjuer med folk utan och med solceller. Och den rapporten innehåller kanske en högre grad av realism”, säger Teo Enlund.

Det är när man som privatperson ska sälja sin egen el som många upplever det som svårt att förstå hur systemet fungerar. Elleverantörerna har olika erbjudanden och regeringen har inte varit tydlig med reglerna.

”Regeringen säger att man vill stödja det här men jag tycker att de regler man vill införa, bland annat med med avdrag i deklarationen, verkar onödigt krångliga”, säger Teo Enlund.

I Tyskland gav Energiwände, avskaffandet av kärnkraften, snabbt enkla regler.

”Det är Ebberöds bank, små producenter fick mer betalt för sin energi än det kostade att köpa el. Även i England kunde regeringen ta fram enkla regler: där ges ett schablonbelopp till den som sätter upp solceller. I bägge länderna har man kolkraftverk och en vilja att minska användningen av fossilt bränsle, därför har det gått ganska snabbt”.

Och i England kommer Ikea in.

”Ikea säljer redan solcellspaket i vissa av sina varuhus i England. Att Ikea är med är bra och det påskyndar så småningom säkert synen på solpaneler även i Sverige. Ikea är normaliserande”, säger Teo Enlund.

När kan vi tala om var mans elproduktion i Sverige?
”Om cirka tio år. Om myndigheterna och Ikea gör rätt grejer. Vi försöker dra vårt strå till stacken."

Tyck till