USA-börsen: Oljefall färgade av sig<br />

De ledande amerikanska aktieindexen försvagades på måndagen. Förnyade nedgångar i priset på råolja tyngde oljesektorn, samtidigt som svag statistik från Asien satte käppar i hjulet för Caterpillar.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,6 procent lägre på indexnivån 17.855, medan det bredare S&P 500 tappade 0,7 procent till 2.060. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,8 procent till 4.741.

Omsättningen uppgick till cirka 730 miljoner aktier på New York-börsen och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

Den amerikanska makroagendan var tunn, men bjöd på Federal Reserves samlade indikator för arbetsmarknaden (LMCI) som steg med 2,9 punkter i november, efter att ha stigit med reviderade 3,9 i oktober.

En mindre import än väntat i Kina och ett svagare BNP än väntat i Japan ledde till nya frågetecken kring hälsan hos den globala ekonomin. Caterpillar, som bland annat tillverkar anläggningsmaskiner och motorer, sjönk 3,6 procent på New York-börsen.

Priset på råolja föll på nytt, med Brent och WTI ned mellan 3 och 4 procent. De amerikanska oljejättarna Chevron och Exxon Mobil påverkades av prisfallet och bolagens aktier tappade 3,7 respektive 2,3 procent.

McDonalds tyngde Dow Jones Industrial Average med en nedgång på 3,8 procent. Bolaget redovisade större än väntade försäljningsminskningar inom alla sina divisioner i november.

En rad teknikbolag som ofta leder uppgångar ledde nu nedgångarna inom tekniksektorn. Gopro, Twitter och Tesla föll 6,3; 5,7 respektive 4,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?