ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Moderaterna KU-anmäler regeringen

Moderaterna KU-anmäler infrastrukturminister Anna Johansson (S). Hon kritiseras för att vid ett rådsmöte i Bryssel ha drivit en egen linje mot ökad konkurrens på järnvägen i Europa.

Vid ett möte i EU-nämnden i början av oktober fick Anna Johansson riksdagens mandat att berätta om de svenska erfarenheterna av reformeringen av den svenska järnvägen.

Mandatet gällde inför ett rådsmöte i Bryssel, som handlade om konkurrensen på den europeiska järnvägen och det så kallade fjärde järnvägspaketet.

I protokollet från mötet den 8 oktober står det flera medlemsländer, däribland Sverige, ifrågasatte om marknadsöppning verkligen är lösningen.

Något som har fått Jessica Rosencrantz(M), som sitter i riksdagens trafikutskott, att reagera.

”Regeringen sa inte med ett ord i EU-nämnden att den avsåg att åka ned till Bryssel och föra en linje mot konkurrens. Det tycker jag är väldigt märkligt”, säger hon till Di.

I anmälan till Konstitutionsutskottet (KU), som lämnas in på tisdagsmorgonen, skriver Jessica Rosencrantz att det är anmärkningsvärt att Anna Johansson argumenterade mot en marknadsöppning trots att hon inte begärt eller fått något sådant mandat.

”Mot bakgrund av ovanstående begär jag att konstitutionsutskottet granskar om infrastrukturministern i ministerrådet har agerat i strid med det mandat som EU-nämnden har givit henne i frågan om marknadsöppningar inom det fjärde järnvägspaketet”, står det i anmälan.

Tyck till