Stockholmsbörsen: <br />Allt talar för uppgång<br />

Stockholmsbörsen kan inleda fredagens session på plus. Euro Stoxx 50-terminen handlades cirka 15 minuter före öppning upp 1 procent.

Amerikanska aktier stängde torsdagens handel på minus, om än en bit över lägstanivåerna för dagen. En serie kommentarer från ECB som indikerade att marknaden kommer att behöva vänta en tid på ytterligare stimulanser från centralbanken minskade riskviljan.

I Asien står de kinesiska indexen för de tydligaste uppgångarna, japan handlas lätt på plus.

Fredagens huvudnummer blir eftermiddagens sysselsättningsrapport från USA.

På råvarumarknaden fortsätter oljan ned efter att Saudiarabien, på torsdagen, annonserat att de kommer att erbjuda stora rabatter på olja till kunder i USA och Asien.

IG:s förhandel indikerar en positiv öppning för OMXS30 på +0,4 procent vid nivån 1.454

"Gårdagens nedgång var lite obefogad och riskaptiten ser ut att vara tillbaka inför öppningen. Tycker att Mario Draghi var mjuk i sina uttalanden och signalerade tydlig beredskap att göra mer. Nu fokuserar alla mot eftermiddagens jobbdata från USA", sade Erik Hansén, marknadsstrateg vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri steg rejält i oktober. Upp 2,5 procent jämfört med föregående månad. Förväntningarna låg på en ökning om 0,5 procent.

ABB kan inleda fredagens session på runt minus 1 procent enligt "Julius Baer Pre-Market". Deutsche Bank har sänkt rekommendationen till sälj, från tidigare behåll.

Lundin Mining har lämnat produktionsprognoser för 2015-2017. Bland annat framgår att koppar- och zinkproduktion kommer hamna under de tidigare prognoserna från SME-Direkts sammanställning.

Ericsson har fått ett sjuårigt servicekontrakt i Indien. Ordern är sannolikt värt över 1 miljard dollar, enligt indisk media.

Synaptics, som delvis konkurrerar med Fingerprint Cards, höjer bolagets intäktsprognos för det kommande kvartalet. Bolaget ger ingen förklaring till prognoshöjningen.

Tribona säljer en fastighet i Västerås för 1.075 miljoner kronor vilket innebär en förlust om 55 miljoner kronor jämfört med bokfört värde per det tredje kvartalet 2014.

Skanskas finanschef, Peter Wallin har nyligen sålt 12.000 B-aktier i bolaget. Efter transaktionen äger Peter Wallin drygt 35.000 B-aktier i Skanska.

Mats Paulsson har nyligen sålt 3,5 miljoner B-aktier i Platzer, där han är storägare. Efter försäljningen äger han alltjämt 5 miljoner A- och drygt 5,6 miljoner B-aktier.

Fredagens huvudnummer blir eftermiddagens sysselsättningsrapport från USA, klockan 14.30. Analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med en fortsatt god sysselsättningsökning, på 230.000 personer i november, och att arbetslösheten ligger kvar på sexårslägsta 5,8 procent.

Goldman Sachs räknar med en aningen svagare utveckling än konsensus och spår att sysselsättningen ökar med 220.000 personer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?