Börsen: Stark veckoavslutning <br />

Stockholmsbörsen avslutade veckan med gott humör och stängde strax under årshögsta. Flera faktorer bidrog till den positiva stämningen.
Fredagens statistikhöjdpunkt, den amerikanska sysselsättningsrapporten, fortsatta spekulationer om att ECB planerar ett program för tillgångsköp inför räntemötet i januari samt stark tysk industriorder var de mest tongivande.

Kabeloperatören Com Hem var fredagens kursraket efter budrykten.

Vid stängning hade OMXS30-index stigit 1,9 procent till 1.475.

"Stämningen har varit väldigt haussig i dag, jobbsiffrorna var överraskande bra. Budryktet på Com Hem är inget vi tror på, den typen av rykten cirkulerar då och då och bolaget har vandrat mellan olika ägare", säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken slog marknadens förväntningar med råge. Antalet sysselsatta visade den största uppgången sedan januari 2012. I spåren av statistiken steg de amerikanska statsobligationsräntorna, dollarn stärktes och aktiemarknaderna fick en extra vitaminjektion.

Com Hem rusade 12,4 procent. Enligt källor till Reuters överväger den danska teleoperatören TDC ett bud på Com Hem. Varken TDC eller Com Hem ville kommentera uppgifterna, men TDC uppges enligt analytikerkommentarer ha dementerat spekulationerna för analytiker.

På Köpenhamnsbörsen handlades TDC ned 1,5 procent.

I toppen i storbolagsindex på Stockholmsbörsen syntes SKF, som steg 3,7 procent, Nokia var upp 3,2 procent och Kinnevik 3 procent. ABB hängde inte med i börsuppgången och slutade 0,1 procent upp. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen till sälj för ABB, från tidigare behåll.

Sektorsvis gick bank starkt, liksom på andra europeiska marknadsplatser. De svenska storbankerna klättrade mellan 1,7 och 2,7 procent med Nordea i toppen och Swedbank med minsta kursökningen.

På listan över medelstora bolag kunde aktieägarna i Byggmax glädjas över att aktien ökade 4,9 procent. Carnegie har höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

Nordnet, Avanza och Catella fick se sina aktiekurser avancera 5,8 procent, 1 procent respektive 8,1 procent. Nordea har inlett bevakning av trion där samtliga får köprekommendationer. Nordnet pekas ut som kraftigt undervärderat och som Nordeas favorit i sektorn.

På råvarumarknaden var det övervägande minusnoteringar på fredagen. Råoljan stod för den största procentuella nedgången. På en vecka har Brent-oljan backat drygt 5 procent.

Bland råvarurelaterade bolag backade Lundin Petroleum 0,4 procent, Enquest 2,7 procent och Africa Oil 2 procent. Boliden stängde dock lätt uppåt, liksom Lundin Mining, som lämnade nya produktionsprognoser för åren 2015-2017 och steg 0,6 procent.

SAS klättrade ytterligare drygt 5 procent i spåren av de lägre oljepriserna. Aktien har den senaste tiden stigit över 35 procent.

Sök- och annonsbolaget Eniro stängde på minus för sjunde handelsdagen i rad. Bara under veckan har kursen fallit 20 procent.

Krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources, som är under rekonstruktion, handelstoppades i Oslo och strax efter kom beskedet att den grupp investerare som tidigare presenterat ett förslag om att förvärva fordringar från bolagets obligationsinnehavare och större leverantörer, nu avbryter den förvärvsprocessen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?