USA-börser: <br />ECB gav slutspurt<br />

Amerikanska aktier stängde torsdagen handel på minus, om än en bit över lägstanivåerna för dagen.

En serie kommentarer från ECB som indikerade att marknaden kommer att behöva vänta en tid på ytterligare stimulanser från centralbanken minskade riskviljan strax före börsöppning.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500 och tekniktäta Nasdaq Composite alla ned 0,1 procent, vid nivåerna 17.900, 2.071 och 4.769.

Omsättningen uppgick till 780 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.710 miljoner på Nasdaq.

Sektorsvis gick energi svagast, bland annat tillsammans med ett sjunkande oljepris. Chevron var sämsta aktie inom Dow Jones med en nedgång på 1,3 procent. I andra änden hittades många finans- och teknologiaktier på plus.

Under eftermiddagen svensk tid, efter ECB:s möte och räntebesked sade chefen Mario Draghi att man kommer att utvärdera sitt stimulansprogram så här långt under nästa kvartal, ett besked som togs negativt emot av de som väntat sig ytterligare stimulanser på plats tidigare än så.

"Draghi kommer att behöva vara väldigt, väldigt duvaktig och indikera ytterligare ECB-åtgärder för att hålla upp aktiemarknaden. Jag tror att mer duvaktiga budskap kommer framöver, men det blir svårt att nå upp till investerarnas förväntningar", sa Wouter Sturkenboom, strateg vid Russell Investments, till Marketwatch.

Börserna tog dock igen stora delar av nedgångarna en bit in på sessionen, efter att Bloomberg News rapporterat om att ECB planerar att ha ett brett baserat program för tillgångsköp klart vid räntemötet i januari.

I amerikansk statistikväg inkom torsdagens veckovisa jobbrapport från USA i stort i linje med vad som väntades av bedömare. På fredagen väntar den officiella rapporten för november.

Tre bolag som lämnade rapporter på torsdagen var Barnes & Noble, Sears och Toro. Men ingen av dem föll marknaden i smaken.

Bokhandelskedjan Barnes & Nobles redovisade ett resultat för det andra kvartalet på 0:12 dollar per aktie, vilket var betydligt mindre än de 0:31 dollar som i genomsnitt väntades av analytiker. Aktien svarade med att tappa strax över 5 procent.

För Sears del var resultatet för det gångna kvartalet negativt för det tionde kvartalet i rad, och aktien föll 4,4 procent. Enligt en rapport från i höstas av Fitch kommer Sears behöva ta in 4 miljarder dollar i nytt kapital, annars kommer pengarna ta slut under 2016.

Toro, som bland annat tillverkar trädgårdsprodukter och gräsklippare, lämnade förvisso ett resultat som var högre än analytikerna trott, men samtidigt var prognosen för nästa år svagare än förmodat. Aktien försvagades 2,7 procent.

På räntemarknaden sjönk räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 4 punkter till 2,24 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?