Nordenbörser: Året slutar i moll<br />

Tisdagen, som var årets sista handelsdag för samtliga av Nordenbörserna, präglades av nedgångar.
Återigen var det ett sjunkande oljepris som dämpade riskviljan.

Vid stängning var OMXN40, som inte innehåller norska aktier, ned 0,4 procent till indexnivån 1.384. Under året som helhet har OMXN40 stigit nästan 9 procent. Starkast av storbolagsindexen i Norden har danska C20 Cap varit med en uppgång nära 18 procent. Oslobörsens OBX har haft det "tyngst" med en klättring på cirka 4 procent sedan årsskiftet. Helsingforsbörsens H25 steg 5,4 procent.

Även på tisdagen gick C20 Cap bäst, då indexet stod för den mest dämpade nedgången på minus 0,4 procent. Starkaste aktien var smyckesbolaget Pandora som steg 1,7 procent. ISS steg 1,4 procent.

Vindkraftbolaget Vestas tappade 1,3 procent, men totalt under året har aktien stigit över 40 procent.

Läkemedelsbolaget Novo Nordisk backade 1,6 procent och var svagaste aktien, trots att Bryan Garnier höjt sin riktkurs med 8 procent till 296 danska kronor.

I Oslo sjönk OBX 0,9 procent, där de flesta oljeaktier återfanns på nedsidan. Ett undantag var dock oljeservicebolaget BW LPG som steg 2,4 procent. Tungviktaren Statoil sjönk 1,4 procent, och nedgången sedan årsskiftet summeras till 10,8 procent.

Tappade mest gjorde kiselbolaget Rec Silicon med 6,1 procent.

På Helsingforsbörsen gick H25 ned 1,3 procent. Neste Oil och Nordea var ensamma att trotsa nedgången.

Verkstadsbolaget Outotec och däcktillverkaren Nokian Tyres sjönk mest på minus 2,5 respektive 3,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?