Börsen: Händelserikt år slutar nedåt<br />

Stockholmsbörsen kan summera 2014 med en uppgång för storbolagsindex på 9,9 procent efter att så sent som i mitten av oktober noterats nära 5 procent ner mätt från årsskiftet. Året, och då främst den senare delen, har präglats av rubelras, oljefall och geopolitisk oro där ett aviserat nyval i Grekland på sluttampen anslöt sig till den potentiella problemlistan för 2015.

Med sina knappa 10 procent klarade sig Stockholm förhållandevis bra jämfört med många av de andra europeiska marknaderna. Årsfacit i London och Paris landade på lätt minus och i Frankfurt sammanfattas börsåret med några få procent upp.

Indexrörelserna i Nord- och Mellaneuropa 2014 var trots allt behärskade jämfört med vissa andra marknader. I Grekland tappade börsen en tredjedel av sitt värde och ryska RTS-indexet föll hela 45 procent. En av de globala vinnarna blev börsen i Argentina med ett lyft på närmare 60 procent.

Årets sista handelsdag var en ganska sömnig tillställning i Stockholm med många av marknadens aktörer på mellandagsledighet. OMXS30-index avslutade med en nedgång på 1,0 procent till 1.464,6 och omsättningen uppgick till 9,8 miljarder kronor.

I avsaknaden av större bolagsnyheter hamnade oljepriset åter på agendan. Både Brent- och WTI-oljan noterades ner under större delen av tisdagen och trots en sen återhämtning handlades många aktier i sektorn på minus.

Lundin Petroleum, som borrat torrt offshore Norge, tappade 1,2 procent. Bland de mindre oljebolagen noterades Enquest 9 procent lägre och har därmed rasat med hela 66 procent under de senaste tre månaderna. Africa Oil var 2,6 procent ner.

Hygienjätten SCA överklagar den upptaxering som Skatteverket beslutat om gällande en eftertaxering på totalt 1,1 miljarder kronor. SCA-aktien var ned 0,7 procent och kan därmed summera 2014 med ett tapp på nära 15 procent.

Tre andra aktier placerade sig sämre än SCA inom OMXS30 på listan över årets förlorare. Sandviks årsfacit blev minus 16 procent och Getinge, som fortsatte 2013 års vinstvarningstrend med ytterligare några negativa besked 2014, var 19 procent ner. Klart sämst av storbolagen blev en av 2013 års vinnare MTG som under 2014 retirerade drygt 25 procent.

I motsatt ända av listan återfinns Astra Zeneca som pådriven av vårens Pfizerbud avslutade året med en uppgång på sammantaget 43 procent. Bland topp tre märktes även Securitas och Electrolux med uppgångar på 38 respektive 36 procent.

De riktigt kraftiga kursrörelserna återfinns som brukligt på de mindre listorna. Avtech Sweden, som utvecklar flygtrafikledningssystem, klättrade hela 394 procent under 2014. En bit över 300-procentsstrecket placerade sig även bioteknikbolaget Kancera och clean tech-bolaget Arc Aroma Pure.

Längst ner i botten återfinns som vanligt ett antal bolag som nog helst skulle vilja glömma börsåret 2014 helt och hållet. Eniro tappade 85 procent av sitt börsvärde och oljebolaget PA Resources eroderade 87 procent.

Överlägset sämst gick det för vinhandelsbolaget Cefour. Efter att ha varit stoppad sedan oktober började aktien åter handlas på årets sista börsdag och uppgången på tisdagen blev drygt 100 procent. Facit för hela 2014: minus 99,85 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?