ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så dyrt blir ett nyval

  • Mot vallokalerna! Foto: Helena Landstedt / TT
Notan för ett eventuellt nyval skulle bli skyhög. Bara de direkta kostnaderna uppgår till hundratals miljoner kronor, visar Di:s genomgång från september i år.

Sverigedemokraternas besked att de röstar ned regeringens budgetförslag kan leda till regeringsombildning, eller nyval i början av nästa år. Det har inte hänt sedan 1958 efter ATP-omröstningen.

Ett nyval skulle medföra höga kostnader, både ekonomiskt och politiskt, enligt en genomgång som Di genomförde i september i år. Merparten av dessa kostnader är förknippade med politisk oro och går inte att uppskatta på förhand. Men två kostnadsposter är mycket konkreta.

Den första är Valmyndighetens utgifter. De uppgick till 112 Mkr under det senaste riksdagsvalet och 70 Mkr vid valet till Europaparlamentet tidigare i år. Eftersom ett nyval bara gäller riksdagen är det rimligt att tro att kostnaden hamnar någonstans mellan dessa belopp.

”Kostnaden för ett extra val går inte att säga på förhand, men man kan anta att den blir lägre än för ett val till riksdag, landsting och kommun”, sade Carl-Johan Friman, presskommunikatör på Valmyndigheten, till Di i september.

Nästa givna kostnadspost är partiernas kampanjkostnader. Inför valet den 14 september gjorde de av med 335 Mkr, enigt en tidigare genomgång i Di. Merparten av dessa medel kommer från partistödet som uppgår till totalt 170 Mkr om året och utbetalas via partibidragsnämnden.

Hur mycket partierna skulle lägga på kampanjer inför ett nyval är givetvis oklart. Formellt sett får de inga extrapengar från partibidragsnämnden för ett nyval. Men Moderaternas förre chefsstrateg, rådgivaren Per Schlingmann tror att partierna skulle kunna skapa ihop en hel del pengar ändå, trots att många mindre partier har tomt på bankkontot i dag.

”Jag tror staten kommer att tilldela extra resurser till detta. Sedan kommer partiernas medlemmar att donera pengar. Överlag får partierna nog ihop mer än häften av kampanjbudgeten för riksdagsvalet den 14 september”, sade han i september i år.

Lägger man ihop Valmyndighetens kostnader med partiernas troliga kampanjutgifter rör det sig om 250-300 Mkr, grovt uppskattat.

Utöver dessa kostnader skulle ett nyval riskera att sänka tillväxten då det skapar politisk osäkerhet i landet.

”Risken är att konjunkturen går lite i stå om det blir nyval eftersom politikerna inte kan dra riktlinjer för framtiden. Tillväxten skadas då företagen väntar med investeringsbeslut och konsumenterna drar ner på sina utgifter”, sade Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea till Di i september i år.

SD:s besked under tisdagen fick dock inte börsen att rasa. I stället backade index inledningsvis för att sedan pendla kring nollan 10-15 minuter efter beskedet.