Stockholmsbörsen: <br />Spurt inför nyår<br />

Stockholmsbörsen fortsatte att övertyga när handeln på måndagen återupptogs efter julhelgen.

OMXS30-index steg för femte dagen i rad och slutnoterades till 1.479, en uppgång på 0,6 procent från senaste stängning. Omsättningen var blygsamma 9,1 miljarder kronor.

Med blott en börsdag kvar ser den svenska börsen därmed ut att gå mot ett starkt slutfacit för 2014. Uppgången för OMXS30 index summerar med en dag kvar till nära 11 procent.

Utgångsläget inför måndagens börs var också gott. Den amerikanska börsen steg i slutet av förra veckan då Sverige var helgstängt och positiva signaler kom också från Asien där framför allt kinesiska aktier tuffade på med extra draghjälp från nya stimulanser från den kinesiska centralbanken. Ledande aktier i Kina är de stora kursvinnarna i år, upp 35-50 procent beroende på vilket index man tittar på.

Måndagens huvudpunkt på den europeiska arenan var annars presidentvalsomröstningen i Grekland som skapade nervositet under förmiddagen. När resultatet kom vid lunchtid gav det också kursreaktioner som dock blev kortvariga. Att regeringens presidentkandidat inte skulle få nödvändigt stöd var ett scenario som inte kunde ses som oväntat. Nyval ska nu hållas den 25 januari.

Nyhetsflödet var i övrigt förhållandevis tunt denna börsdag. Bland de större bolagen som stack ut fanns Lundin Petroleum, Skanska, Ericsson och SAS.

Lundin Petroleum kunde efter flera förseningar meddela att oljeproduktionen nu startat vid Brynhild-fältet i norska Nordsjön. Det innebär att tidigare bedömning om produktionsstart före årets slut infrias. Aktien var under större delen av dagen upp strax under 1 procent, starkare än index.

I samma sektor och sfär men i en annan storleksklass stack Shamaran ut efter beskedet att teckningskursen i nyemissionen sänks till 0,10 kanadadollar, cirka 0,68 kronor. Bolaget hade tidigare indikerat 0,15 kanadadollar.

Byggbolaget Skanska, som meddelade om nya order värde tillsammans nästan 1 miljard kronor, hörde till vinnarnas skara och detsamma gällde Ericsson, som meddelade att de säkrat nya affärer med operatören China Mobile Hong Kong, där Ericsson varit huvudleverantör under många år. Något ordervärde angavs inte i bolagets pressmeddelande.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte utsikterna för SAS till stabila, från tidigare positiva, med motiveringen att resultatutvecklingen pekat åt fel håll under 2014 och att hårdnande konkurrens från satsande lågprisbolag som Norwegian kommer att bli en utmaning.

Mycronic var en kursvinnare efter att bolaget fått en order på en maskritare från en kund i Asien. Priset på denna typ av ritare ligger i spannet 35-45 miljoner dollar.

Den ryska rubeln var fortsatt volatil, med en negativ slagsida. Kosmetikbolaget Oriflame, med stor försäljning i Ryssland, blev kursförlorare under måndagen.

Det mindre medicinteknikbolaget Vigmed tappade också stort sedan bolaget sänkt sin försäljningsprognos för 2014 till drygt 1 miljon kronor, från tidigare 5-10 miljoner.

Active Biotechs företrädesemission övertecknades, men beskedet räckte inte för att lyfta aktien över nollstrecket.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?