Råvaror: Nytt säljtryck på olja<br />

Råvarupriserna sjönk på bred front under måndagen. Oljan hamnade under förnyat säljtryck efter kommentarer från Saudiarabiens oljeminister, samtidigt som både bas- och ädelmetaller backade.

Strax efter golvhandelns stängning i New York, klockan 20.35, noterades WTI-oljan i första termin 1:82 dollar lägre till 55:31 dollar per fat, medan Brent var ned 1:27 dollar till 60:11 dollar per fat.

Saudiarabien uppgav på söndagen att de inte kommer att minska produktionen för att stötta oljemarknaden även om länder utanför Opec gör det, vilket satte förnyad press på oljepriset.

"Om de (länder utanför Opec) vill minska produktionen så är de välkomna att göra det. Vi kommer inte att minska, Saudiarabien kommer definitivt inte att göra det", sade Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi enligt Reuters.

Han sade att han inte är nöjd med oljeprisernas nivå, men att de kommer att förbättras, även om det är oklart när. På frågan om vilket oljepris som skulle kunna få Opec att minska produktionen svarade han att "det spelar ingen roll om det går ned till 20, 40 eller 50 dollar per fat, det är irrelevant".

Han skyllde oljeprisnedgången på spekulanter och en brist på samordning från länder utanför Opec.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var kopparns tremånaderstermin 45 dollar lägre på 6.353 dollar per ton. Zink och aluminium sjönk 15 respektive 27 dollar.

Statistik från National Association of Realtors, NAR, visade att försäljningen av befintliga bostäder i USA sjönk 6,1 procent i november - betydligt mer än analytikernas förväntningar på en nedgång med 1,1 procent.

Enligt Bart Melek, chefråvarustrateg på TD Securities, var statistiken "en stor besvikelse för kopparn och andra basmetaller", skriver Bloomberg News.

Enligt data från US Commodity Futures Trading Commission har förvaltares nettopositioner varit kort koppar, det vill säga att de har spekulerat i en nedgång i metallen, under 13 veckor i rad. Det är den längsta sammanhängande perioden sedan augusti 2013.

Bland ädelmetallerna föll guldpriset cirka 22 dollar till 1.174 dollar per uns, medan silvret backade 0:43 dollar till 15:65 dollar per uns.

"Att dollarn återhämtat tidigare nedgångar sätter press på guldet. Marknaden väntar på morgondagens BNP-statistik, och ett starkt utfall skulle kunna betyda att en räntehöjning kommer tidigare än väntat", sade David Meger, chef för metallhandel på Vision Financial Markets i Chicago, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 20.35

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -1:82 USD 55:31 -3,19%
Brent, första termin -1:27 USD 60:11 -2,07%
Basmetaller LME (pris/ton, tremåna derstermin)
Koppar -45 USD 6.353 -0,70%
Zink -15 USD 2.165 -0,69%
Aluminium -27 USD 1.883 -1,39%
Nickel +50 USD 15.650 0,32%
Bly -4 USD 1.870 -0,21%
Tenn -125 USD 19.090 -0,65%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -22:03 USD 1.174:32 -1,84%
Silver -0:43 USD 15:65 -2,68%
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.04 89.64 0,05%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?