USA-börserna: Byggstatistik lyfte<br />

De ledande amerikanska aktieindexen klättrade högre på tisdagen. Stark byggstatistik bidrog till en ökad riskvilja, samtidigt som oljebolag avancerade trots en förnyad nedgång i oljepriset.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,6 procent högre till indexnivån 17.878, och det bredare S&P 500 steg lika mycket till 2.067. Tekniktunga Nasdaq Composite avancerade även det 0,6, här till 4.756.

Omsättningen uppgick till cirka 750 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

På statistikfronten visade en rapport från US Cencus Bureau att bygginvesteringarna i USA steg 1,1 procent under oktober, att jämföra med väntade 0,6 procent enligt Bloomberg News snittprognos.

"Ekonomin verkar må bra och vi har inget som tyder på något annat. Energisektorn går upp medan oljan går ner. Investerare anser kanske att sektorn föll för mycket för snabbt", sade James Gaul, portföljförvaltare på Boston Advisors, till Bloomberg News.

Oljebolagen Chevron och Exxon Mobil klättrade 2,1 respektive 2,0 procent - trots att priset på råolja inte lyckades hålla fast vid måndagens återhämtning.

General Motors och Ford var några av de biltillverkare som presenterade försäljningsstatistik för november. General Motors försäljning steg 6,5 procent, vilket gav stöd åt aktien som klättrade 1,0 procent. Fords aktie steg också, 0,8 procent, efter en minskad försäljning som dock var väntad.

Avanir Pharmaceuticals lyfte 12,8 procent efter att bolaget uppgett att det ska bli uppköpt av japanska Otsuka Pharmaceuticals för 17 dollar per aktie.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?