Nordenbörser: <br />Rally i oljebolaget<br />

Oslo- och Köpenhamnbörsens storbolagsindex steg på tisdagen, medan motsvarigheterna i Stockholm och Helsingfors sjönk marginellt.

Vid klockan 16.40 var OMXN40, som inte innehåller norska aktier, upp 0,1 procent till 1.405.

Oslobörsens OBX-index stängde 1,2 procent högre. Oljesektorn gav stöd, med uppgångar hos både olje- och oljeservicebolag, efter måndagens återhämtning i oljepriset. Priset på råolja försvagades dock åter på tisdagen.

Oljebolaget DNO utmärkte sig i toppen av indexet med en uppgång på 14,1 procent, men av en annan anledning än oljeprisets återhämtning. I stället var det uppgifter om att Iraks regering och den kurdiska regionregeringen, KRG, till slut har ingått ett oljeavtal efter att ha löst utestående tvister kring olje- och budgetfrågor.

Royal Caribbean klättrade 6,1 procent. Kryssningsbolaget kommer att ingå i det amerikanska S&P 500-indexet efter att handeln stängt torsdagen den 4 december.

Köpenhamnsbörsens C20 Cap-index stärktes 1,0 procent, med bland annat vindturbintillverkaren Vestas och enzymtillverkaren Novozymes bland vinnarna.

Vestas fick stöd av att analytiker på Macquire höjt rekommendationen för aktien till neutral, från tidigare underperform. Aktien klättrade 3,9 procent.

Även Novozymes klättrade, upp 3,8 procent, med en höjd rekommendation i ryggen. Goldman Sachs höjde aktien till köp och sade att bolaget är väl positionerat för att öka sin marknadsandel inom biofarmaceutiska ingredienser.

Finländska H25 var 0,2 procent lägre. Bland vinnarna återfanns Kesko och Cargotec, medan Fortum och Outokumpu var några av förlorarna av indexets 23 aktier.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?