Börsen: Råvaror ger draghjälp<br />

På tisdagseftermiddagen hade Stockholmsbörsen behållit förmiddagens initiala uppgång. Råvarurelaterade aktier och MTG toppade vinnarlistan.

Strax efter klockan 14.30 noterades OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.455. Aktier för cirka 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten handlades Euro Stoxx 50-index upp 0,3 procent och tyska DAX var oförändrat.

Senare i eftermiddag ska Sverigedemokraterna meddela sitt beslut i den svenska budgetförhandlingen.

"Inrikespolitiskt är det naturligtvis intressant men på finansiella marknader får en eventuell budget- och regeringskris marginella effekter. Sverige har en svag minoritetsregering som pekar i tillväxtfientlig riktning, vilket knappast är rätt medicin för landets ekonomi i ett Europa som går på knäna. Att denna regering har problem att få igenom en budget genom riksdagen visar bara vilken bräcklig grund regeringsunderlaget har. Men det är ingen nyhet för marknaden", säger Remiums aktiestrateg Niklas Wellfelt till Nyhetsbyrån Direkt.

MTG, som håller kapitalmarknadsdag på tisdagen, höll sig i toppskiktet inom OMXS30 efter en ökning på 1,6 procent.

Bland annat sade bolagets vd, Jörgen Madsen Lindemann, att Ryssland är det stora orosmomentet och att bolaget arbetar för att se till att leva upp till de två lagar som påverkar MTG. Det framkom även att antalet abonnenter inom Viaplay har dubblerats sedan förra kapitalmarknadsdagen i juni 2013.

Annars var det mycket råvarurelaterat i topp.

Lundin Petroleum försvarade förmiddagens uppgång genom att stiga 1,7 procent. Aktien har dock en svag period bakom sig i spåren av det sjunkande oljepriset. De senaste sju handelsdagarna summeras nedgången till cirka 10 procent.

Utanför OMXS30-index påverkades även Tethys Oil positivt av sentimentet kring oljeaktier och avancerade 1,8 procent. Enquest bytte förmiddagens 2,8 procentiga ökning till en nedgång på 0,5 procent. I Oslo steg Statoil 1,6 procent.

Bäst gick dock Shamaran, som rusade 12 procent. Iraks regering och den kurdiska regionregeringen, KRG, har till slut ingått ett oljeavtal med varandra efter att ha löst utestående tvister kring olje- och budgetfrågor.

Norska DNO, som har verksamhet i samma område som svenska Shamaran, avancerade 9 procent i Oslo.

Även aktier med inriktning mot gruvindustrin utvecklades starkt.

Atlas Copco steg 0,8 procent, Sandvik 0,2 procent och Boliden ökade 1 procent.

I botten av OMXS30-index återfanns Tele2, som sjönk 1,8 procent. Måndagens nyhet om att norska konkurrensverket satt käppar i hjulen för Telia Soneras och Tele2:s affär i landet kan vara orsaken till nedgången.

Även Kinnevik gick svagt efter en tillbakagång på 0,9 procent. Kinnevik-delägda Millicoms vd, Hans Holger-Albrecht ska lämna vd-posten på Millicom till årsskiftet.

Millicom var sämst presterande på listan över stora bolag efter en nedgång på 3,3 procent.

Trots att Seamless vd, Peter Fredell nyligen köpt aktier i bolaget föll aktiekursen ytterligare 5,7 procent. Bara de senaste dagarna har aktien backat drygt 27 procent.

Thule, som noterades förra veckan till kursen 70 kronor, retirerade 3,8 procent till kursen 82:25 kronor.

SAS, som gått väldigt starkt den senaste tiden, rekylerade 3 procent.

Scandi Standard sjönk för tredje dagen i rad, nu med 2,1 procent. Sedan kycklingbolagets rapport i fredags har aktien backat drygt 10 procent.

Semafo backade 1,6 procent. Guldbolaget meddelade att arbetare vid Mana-gruvan i Burkina Faso lördagen den 29 november inledde ett "arbetsavbrott".

Semafo skriver att företaget har kontroll över gruvan och att det samarbetar med fackliga ombud för att få i gång den normala verksamheten så fort som möjligt.

Handeln i skogsbolaget Rusforest, på First North, stoppades på eftermiddagen. Innan dess hade aktien stigit drygt 20 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?