Efter två dagars börsrally i USA har börserna i Asien stigit under natten och Europabörserna öppnat upp. Oljepriset, som varit i fokus på senare, handlas svagt upp efter ett nytt kraftigt fall på torsdagen. Den ryska rubeln stärks.
Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, skriver i bankens morgonbrev att mjuka Fed-besked i onsdags fortsätter att ge stöd åt börserna, efter ett antal jobbiga dagar där aktieinvesterarna skyllde på oro för ett fallande oljepris.
"Nu verkar i alla fall ordningen vara återställd. Ett lågt oljepris ökar tillväxten vilket är bra för aktier. Fallande oljepris pressar också ned inflationen vilket ger lägre räntor som även det är bra för aktier", skriver han.
Riskrallyt på börsen spiller dock inte över så mycket på de rekordlåga statspappersräntorna. Den tyska tioårsräntan ligger kvar på 0,63 procent medan den svenska tioårsräntan stiger 1 punkt till 0,99 procent.
I USA stiger den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter till 2,23 procent.
På en tunn fredagsagenda väntas i alla fall ett par Fed-anföranden till eftermiddagen/kvällen.
Bank of Japan beslutade vid sitt policymöte på fredagen att låta den penningpolitiska hållningen vara oförändrad. Centralbanken ser fortsatt att den japanska ekonomin har fortsatt att återhämta sig i en dämpad takt och höjer sin bedömning av exporten, där det nu heter att den har visat tecken på att stärkas, och industriproduktionen, som har börjat bottna.
Natixis skriver i en kommentar att BOJ som väntat lämnade den penningpolitiska hållningen oförändrad och eftersom centralbankens stora stimulanspaket väntas stötta ekonomin under nästa år spås BOJ också ligga kvar med oförändrad policy.
"Japan har dock fallit ned i en teknisk recession och den nominella löneinflationen kommer troligen inte att vara högre än skattehöjningen på 3 procent, om inte exporten tar fart ordentligt. Därför väntas banken troligen lätta på sin penningpolitik igen, troligen under det fjärde kvartalet 2014", skriver Natixis.
På valutamarknaden har dollarn stärks ytterligare något mot yenen, till 119:35 från 119:20 vid svensk stängning på torsdagen. Mot euron är dollarn i stort sett stabil nära tvåårslägsta nivåer runt 1:228.
Den ryska rubeln stärks runt 2 procent mot dollarn, till nivåer just över 60. Som svagast tidigare i veckan var rubeln nere i nästan 80 mot dollarn, men har sedan dess återhämtat sig och åtminstone för tillfället brutet den starka försvagningstrenden.
Den svenska kronan har från torsdagen försvagats ett halvt öre mot dollarn till 7:71 och 1 öre mot euron till 9:47. Kronan handlas därmed nära de svagaste nivåerna mot dollarn sedan sommaren 2010.
Riksbanksfullmäktige meddelade under förmiddagen att de utsett Uppsalaprofessorn Henry Ohlsson till ny ledamot i Riksbankens direktion. Han kommer att delta vid kommande räntemöte i februari.