Börsen: Banken pressar ned uppgång<br />

Stockholmsbörsen vände förmiddagens uppgång till en mindre minusnotering på fredagseftermiddagen.

Sektorsvis tyngde bank OMXS30-index medan ett kluster av aktier återfanns på ovansidan.

Strax efter klockan 14.30 noterades OMXS30-index ned 0,3 procent till nivån 1.437. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till cirka 8 miljarder kronor. På kontinenten minskade Euro Stoxx 50-index 1,1 procent och tyska DAX backade 1 procent.

"I dag ser vi en liten rekyl efter gårdagens uppgång. Den underliggande trenden är dock stark och jag tror att vi får en positiv avslutning på året. En omvänd vinstvarning lyfter Nolato i dag, roligt, den finns med i vår modellportfölj", säger Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Nordeas beräkningar väntas totalsumman som delas ut av bolagen inom OMXS30 att öka med 14 procent i vår jämfört med i fjol.

"Därför tror vi att trenden under 2015 fortsatt kommer att vara högutdelare", säger Magnus Dagel.

Sektorsvis på fredagen gick bankerna svagt och backade mellan 0,5 procent och 1,3 procent, sämst gick Handelsbanken.

Bland enskilda aktier tappade Nokia 1,7 procent och Skanska, som stängde drygt 4 procent högre på torsdagen, minskade 1,3 procent.

Mot strömmen syntes ett kluster av aktier, ABB toppade med sina 0,5 procent och SKF var strax efter med en uppgång på 0,2 procent.

På listan över medelstora bolag syntes Nolato bland vinnarna efter en uppgång med 5,6 procent.

Bolagets affärsområde Telecom, väntas under det fjärde kvartalet redovisa ovanligt hög omsättning och ett mycket starkt rörelseresultat.

Samma lista toppades av Black Pearl, som klättrade 11 procent. Vd Johan Festival har ökat sitt ägande i tungoljebolaget.

Även Orexo handlades på plus, 4 procent steg aktien. Antalet förskrivningar för bolagets flaggskeppsprodukt Zubsolv, mot opiatberoende, ökade med 6 procent förra veckan.

I andra änden på samma lista syntes Rezidor med en nedgång på 16 procent. Hotellbolaget vinstvarnar och ser en svag marknad i Norge. Samtidigt sänker Natixis Securities sin rekommendation till neutral från köp.

Aktieägarna i Formpipe kunde glädjas åt en uppgång på 5,5 procent. Programvarubolaget har annonserat flera olika order under fredagen.

Net Entertainment handlades upp 2,8 procent efter att ha satt en ny rekordkurs tidigare på förmiddagen. Bolagets ordförande Vigo Carlund har köpt 20.000 aktier.

I råvarusektorn steg Lucara Diamond 4 procent. Dagens Industri ser ett köpläge i diamantbolaget efter den senaste tidens nedgång.

Att Shelton och Petrogrand ska lösa upp korsägandet mellan bolagen genom byte av aktieinnehav verkar ha uppskattats av marknaden. Shelton rusade 22 procent och Petrogrand var upp mer modesta 1 procent.

D Carnegie sjönk 3,3 procent till kursen 44 kronor. ABG internmäklade runt 8 procent av kapitalet, i fastighetsbolaget till kursen 43:50 kronor på fredagsmorgonen.

Arcoma, listat på First North och tillverkare av röntgenprodukter, har fått en order från kanadensiska Halifax.

Aktien som avancerade 16 procent.

I andra änden av samma lista syntes Phone Family som rasade 32 procent. Mobilåterförsäljaren vinstvarnar på nytt, för andra gången på en månad.

"I steg ett handlar det om att vända försäljningsutvecklingen och det kan vi se ganska fort. Inom drygt en månad hoppas vi att trenden har vänt. En mer uthållig tillväxt tar några månader att nå", säger Phone Familys informationschef Thomas Ahlerup till Nyhetsbyrån Direkt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?