Räntor &amp; valutor: Fed-besked lyfte dollarn<br />

USA-räntorna steg och dollarn stärktes efter svensk stängning på onsdagen sedan Federal Reserves chef Janet Yellen klargjort att Fed kommer att hålla styrräntorna nära noll åtminstone under första kvartalet.

USA-räntorna steg och dollarn stärktes efter svensk stängning på onsdagen sedan Federal Reserves chef Janet Yellen klargjort att Fed kommer att hålla styrräntorna nära noll åtminstone under första kvartalet.

Viss osäkerhet uppstod efter att policyuttalandet publicerats då handlare hade svårt att avgöra huruvida Fed levde upp till marknadens hökaktiga förväntningar eller ej och USA-räntorna pendlade fram och tillbaka.

Fed beslutade vid sitt räntemöte att byta ut formuleringen om låg ränta under en utdragen period (considerable time) och ersätta den med en formulering om att vara tålmodig (patient).

Samtidigt tillade de att detta uttalande "är konsistent" med uttalandet i oktober, och "considerable time".

Janet Yellen sade att en viss modifiering av Federal Reserves vägledning, guidning, om styrräntan var lämplig nu, men det nya språket i pressmeddelandet innebär ingen förändring i centralbankens policyintentioner.

Hon klargjorde senare att hennes budskap om att räntan troligen inte kommer att börja normaliseras vid de kommande mötena (couple of meetings) betyder att hon inte ser någon normalisering vid de kommande två mötena.

"A couple meens two", sade hon.

Samtidigt sade Fed-chefen att centralbanken mycket väl kan ändra policyhållning även vid FOMC-möten som inte åtföljs av en presskonferens. "Varje möte är live" för möjliga policyjusteringar.

Målet för dagslåneräntan, Fed funds, lämnades vid mötet som väntat oförändrat inom intervallet 0,0-0,25 procent.

"För att stödja framstegen mot maximal sysselsättning och prisstabilitet bekräftade kommittén i dag sin bedömning om att en mycket ackommoderande penningpolitisk hållning är fortsatt lämplig", skrev Fed i sitt uttalande.

De tillade att om inkommande data tyder på snabbare framsteg kan räntan höjas tidigare och omvänt, om "framstegen visar sig långsammare än väntat, då kommer troligen höjningar av målintervallet ske senare".

Ny information sedan föregående möte tyder på att den ekonomiska aktiviteten expandera i måttlig takt, med en starkare arbetsmarknad, måttligt stigande hushållskonsumtion, med företagsinvesteringar som går framåt medan återhämtningen i bostadssektorn dock har varit fortsatt långsam.

Inflationen har samtidigt legat under kommitténs långsiktiga mål, delvis beroende på sjunkande energipriser, men enkätbaserade mått på de långsiktiga inflationsförväntningarna är fortsatt stabila.

Janet Yellen sade att det "mycket substantiella" fallet i oljepriserna nu formar de globala utsikterna, och för USA:s utsikter kommer prisfallet netto att vara positivt.

Enligt de "centrala tendensprognoser" som Fed-ledamöterna tagit fram till Fomc-mötet den 16-17 december, och som publicerades på onsdagen, trodde 15 av 17 Fed-ledamöter att en första räntehöjning kommer under 2015 som senast. Övriga två ledamöter tror att räntan kommer att höjas först 2016.

En del analytiker tyckte att Fed var lite mer hökaktiga nu än i oktober, medan andra, som Deutsche Banks USA-ekonomer, tyckte de slog an en lite mjukare ton. Det viktigaste budskapet var dock att allt nu hänger på inkommande data, och då framförallt från arbetsmarknaden.

Tidigt på torsdagsmorgonen handlas den amerikanska tvåårsräntan till 0,60 procent, 3 punkter högre än vid svensk stängning på onsdagen, medan tioårsräntan är upp 5 punkter till 2,13 procent.

I eftermiddag publiceras den sedvanliga veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa, Markit preliminära tjänste-PMI för december, Philadelphia Fed Index för december samt ledande indikatorer för november.

Japanska räntor är stabila, Tokyobörsenstiger och yenen har försvagats mot dollarn efter Fed-beskeden.

Statistik från Asien under natten visade att kinesiska huspriser sjönk i färre städer i november än månaden före sedan regeringen lättat på vissa regler och sänkt sina styrräntor för första gången sedan 2012. Priserna sjönk i 67 av 70 städer i november, i oktober sjönk de i 69 städer.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 118:4 mot yenen, upp från 117:4 vid svensk stängning, medan euron har tappat till 1:234 mot dollarn (1:242).

Kronan är 3 öre svagare mot dollarn och knappt 2 öre starkare mot euron.

Rysslands president Vladimir Putin kommer att hålla sin årliga presskonferens på torsdagen och han väntas försöka dämpa de senaste dagarnas panik.

På torsdagens internationella makroagenda finns också tyska IFO-index, brittisk detaljhandel samt byggproduktionen i euroområdet.

Här hemma riktas blickarna främst mot Konjunkturinstitutet som släpper både konjunkturbarometer och ny konjunkturprognos. Det blir även finansräkenskaperna för tredje kvartalet från SCB.

torsdag 6.25 (onsdag kl 16.15)

USD/SEK 7:6729 (7:6421) EUR/USD 1:2343 (1:2415)
EUR/SEK 9:4711 (9:4887) USD/JPY 118:39 (117:35)
Jp obl 2 -0,01 (0,01) Jp obl 10 0,36 (0,36)
Ty obl 2 -0,07 (-0,07) Ty obl 10 0,59 (0,57)
US obl 2 0,60 (0,57) US obl 10 2,13 (2,08)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?