New York: Fortsatt rally trots oljeprisfall

Efter onsdagens Fed-betingade uppgång var köpsuget fortsatt starkt på de amerikanska börserna under torsdagen. Ett nytt fall i oljepriserna lyckades inte sänka humöret.

Dow Jones Industrial Average stängde 2,4 procent högre på indexnivån 17.776, och det bredare S&P 500 klättrade lika mycket till 2.061. Tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 2,2 procent till 4.748.

Omsättningen uppgick till cirka 850 miljoner aktier på New York-börsen och 2.130 miljoner aktier på Nasdaq.

"Som vanligt väger ett duvaktigt Fed upp för en hel del dåliga nyheter från Europa och andra delar av världen. Det är därför vi har det här rallyt efter några dagar med stora nedgångar", sade Russ Koesterich, chefmarknadsstrateg på BlackRock i New York, till Bloomberg News.

På statistikfronten minskade oväntat antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA till 289.000 personer under vecka 50, att jämföra med analytikernas förväntningar på 295.000 nya sökande.

Vidare noterades att konsumentförtroendet i USA steg till 41,7 förra veckan - den högsta nivån på sju år - och att ledande indikatorer steg 0,6 procent i november.

Oljepriset fortsatte att fluktuera. Efter inledande uppgångar föll priset ned i klart negativt territorium. Chevron och Exxon Mobil steg trots det 2,8 respektive 2,4 procent.

På bolagsfronten noterades att mjukvarubolaget Oracle, som efter USA-börsernas stängning på onsdagen redovisade intäkter och vinst något över förväntan för det brutna räkenskapsårets andra kvartal, steg 10,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?