Börsen: Klart högre handel efter Fed-besked<br />

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel klart högre. USA-börserna ökade rejält i går kväll efter besked från Federal Reserve. Den amerikanska centralbanken ändrade sin skrivning om när den första räntehöjningen kan komma att ske.

"Finansmarknaderna firade onsdagens uppgång i oljan med börsrally där Dow Jones noterade den bästa sessionen för året. Förutom uppgången i oljan gav uttalanden från Fed-chefen Janet Yellen stöd till de nedpressande och översålda börserna. Psykologin har vänt och investerare spekulerar nu om ett julrally är i antågande", skriver IG i ett morgonbrev på torsdagen.

SIX Generalindex ökade klockan 09.45 med 1,2 procent till 442 medan OMXS30-index steg 1,2 procent till 1.422. Omsättningen var 1,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Danske Bank skriver att Federal Reserves penningpolitiska besked, de uppdaterade prognoserna och kommentarerna från ordförande Janet Yellen sammantaget ger en mer hökaktig känsla än vid det föregående mötet i oktober.

Flygföretaget SAS rapporterade ett högre justerat resultat före skatt än väntat för räkenskapsårets fjärde kvartal. Bolaget ser förutsättningar att nå ett positivt resultat 2014/2015.

SAS meddelade också att bolaget har initierat kostnadsåtgärder om 2,1 miljarder kronor. Full effekt ska nås 2017. Aktien som gått starkt den senaste tiden föll tillbaka 4,3 procent till 15,60 kronor.

Volvos totala lastbilsleveranser exklusive JV sjönk med 10 procent i årstakt i november. Väntat var -6 procent enligt SIX News/Inquiry Financials konsensus. Leveranserna uppgick till 18.224 enheter jämfört med väntade 19.060 enheter. Aktien steg 0,7 procent.

Klädföretaget MQ ökade vinsten något i räkenskapsårets första kvartal. Intäkterna sjönk samtidigt något. Aktien backade 2,2 procent.

Sektorkollegan RNB ökade vinsten rejält i sitt senast rapporterade kvartal. Aktien sköt upp 11 procent till 12,10 kronor.

Hexagon backade 0,4 procent. Morgan Stanley sänkte rekommendationen från jämvikt till undervikt.

SkiStar har rapporterat för det säsongsmässigt mindre betydelsefulla första kvartalet i räkenskapsåret. Bolaget meddelade även att det aktuella bokningsläget för logi ökade 3 procent i årstakt. Aktien backade 0,9 procent till 84,50 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?