Räntor och valutor: Vilt svängande valutor<br />

Fortsatt fallande oljepris ledde på tisdagen till en kollaps i rubeln, som gav svallvågor på finansmarknaderna, med vilt svängande valutor, fallande börser och räntor som sjönk till rekordlåga nivåer som följd.

"Det finns en massa rädsla där ute igen", sade Charles Comiskey, chef för räntehandeln vid Bank of Nova Scotia, till Bloomberg News.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 6 punkter till 0,58 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioårsräntan slutade 5 punkter lägre till 0,91 procent.

Valutakaos präglade tisdagens handel, då investerare i strid ström lämnade framför allt rubeln, men även norska kronan, och i stället köpte euro, schweizerfranc och yen. Fortsatt sjunkande oljepriser var en bidragande orsak och Brentoljan sjönk exempelvis under 60 dollar per fat för första gången sedan i maj 2009.

Ryska rubeln försvagades som mest med hela 23 procent mot dollarn, trots att Rysslands centralbank överraskande följde upp förra veckans räntehöjning på 100 punkter med ytterligare 650 punkter till 17 procent på måndagskvällen för att stötta rubeln och dämpa inflationsriskerna. Räntehöjningen gav dock bara en tillfällig respit för valutan.

Vid svensk stängning hade rubeln hämtat sig något och nedgången var knappt 10 procent till 72:5 mot dollarn, efter ett fall på 10 procent dagen före.

Även norska kronan var en stor förlorare, mot euron tappade den 50 öre på fyra timmar innan den återhämtade sig, och ett tag var den svenska kronan starkare än den norska, vilket inte har hänt på 22 år.

Bidragande till försvagningen var även här det fortsatta fallet i oljepriserna, som försvagar den norska ekonomin.

Under förra veckan sänkte Norges Bank överraskande sin viktigaste styrränta, folioräntan, till 1,25 procent från tidigare 1,50 procent.

Nordeas Erik Bruce skrev i ett kundbrev att det inte finns någon rädsla för en kronkollaps hos Norges Bank, men om försvagningen håller i sig kan det påverka centralbankens marsmöte.

Vid svensk stängning hade den norska kronan stärkts igen och stod i drygt 1:01 mot den svenska.

Svenska kronan försvagades vid lunchtid tillfälligt med drygt 20 öre mot euron, men hämtade sig sedan och var vid svensk stängning 7 öre svagare till 9:53 mot euron och ett halvt öre starkare till 7:61 mot dollarn.

Här hemma lämnade Riksbanken som väntat styrräntan oförändrad på 0 procent och genomförde heller inga okonventionella åtgärder. Däremot meddelade de att de förbereder ytterligare åtgärder som kan användas för att göra penningpolitiken mer expansiv, och sådana åtgärder ska vid behov kunna presenteras med start från nästa penningpolitiska möte.

I första hand skulle det handla om att "fortsätta skjuta på en första höjning av reporäntan". Nu sköts den fram till andra halvåret 2016, från tidigare mitten av 2016.

Vid sin pressträff sade Riksbankschef Stefan Ingves att Riksbanken är beredda att göra vad som krävs för att för att få upp inflationen och att Riksbanken tittar på fyra olika alternativ - köpa värdepapper av olika slag på marknaderna, låna ut pengar till bankerna, sätta reporäntan till negativ ränta eller, "i absolut sista hand" göra valutainterventioner för att få upp importpriserna.

En positiv nyhet från euroområdet var att industri-PMI preliminärt steg till 50,8 i december från 50,1 månaden före, väntat var en mindre uppgång till 50,5.

Commerzbank skrev i ett kundbrev att PMI-utfallet för euroområdet var ett tecken på hopp och att den svagare euron och billigare råolja sannolikt kommer att få indikatorerna att fortsätta peka uppåt de kommande månaderna också.

Ytterligare en positiv nyhet var att tyska ZEW-index steg rejält, till 34,9 från 11,5. Väntat var en mindre uppgång till 20,0, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker. Decemberutfallet var det högsta sedan i maj.

ZEW-chefen Clemens Fuest sade att förtroendet för den tyska ekonomin långsamt börjar komma tillbaka och att en svagare euro och lägre oljepriser bidrar. Men samtidigt varnade han för att den nuvarande optimismen eldas på av faktorer som snabbt kan komma att ändras.

Samtidigt sjönk balanstalet för inflationen såväl i euroområdet som helhet som i Tyskland, USA och Japan.

På inflationstemat sjönk brittisk KPI 0,3 procent i november och inflationstakten till 1,0 procent, vilket var under väntade 0,0 procent respektive +1,2 procent. Kärninflationen uppmättes till 1,2 procent, väntat 1,5 procent.

Statistiken fick den 30-åriga brittiska räntan att sjunka under 2,5 procent för första gången.

USA-räntorna pekade också nedåt, med tioårsräntan 7 punkter ned till 2,05 procent vid svensk stängning.

Bostadsstatistik kom in lägre än väntat för november, men samtidigt reviderades oktobersiffran uppåt.

Markits preliminära industri-PMI för december var också lägre än väntat, men Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att svagare produktion och sysselsättningstal bara representerar en avkylning i expansionstakten från ovanligt höga nivåer tidigare i år. Men det sänder också en varningssignal till beslutsfattarna om att fjärde kvartalet kan uppvisa en svagare tillväxttakt, något som börjar påverka nyanställningarna.

Fokus ligger annars på Federal Reserves FOMC-möte, med besked på onsdagen. Frågan är i vilken omfattning Fed kommer att ändra sitt uttalande, om frasen "betydande tid" innan en första räntehöjning kommer att tas bort, och hur marknaden tar emot ett sådant eventuellt budskap om ändrad tidshorisont. En allmänt hållen förväntning har varit att Fed ska inleda höjningarna i mitten av 2015.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?