Börsen: Fingerprint ned efter besked om iphone-utmanare<br />

På tisdagseftermiddagen hade Stockholmsbörsen parkerat på minus och följde därmed de ledande indexen på kontinenten.

Ett fall i oljepriset spred negativa signaler till aktiemarknaden där främst banker och oljebolag drabbades.

Strax efter klockan 14.00 noterades OMXS30-index ned 1,2 procent till nivån 1.391. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till cirka 10 miljarder kronor. På kontinenten backade Euro Stoxx 50-index 1,5 procent och tyska DAX sjönk 0,6 procent.

Bakgrunden till tappet för oljepriset var bland annat att Kina, som är en storkonsument av olja, presenterade en relativt svag PMI-siffra på morgonen.

Nordea, som har ganska stor exponering mot både oljesektorn och Ryssland, sjönk 3,5 procent.

Den ryska börsen rasade 12 procent i spåren av att regeringen chockhöjt räntan. Rubelkollapsen spillde över på Oriflame, som föll 6,5 procent. MTG backade 4,3 procent.

Electrolux, som under förmiddagen var upp 2 procent, backade tillbaka till en nedgång på 1 procent.

Statistik visade att leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, steg med 3 procent i november. Uppgången ska ses i skenet av mycket tuffa jämförelsetal eftersom AHAM 6 ökade närmare 22 1 procent i november i fjol.

Bland oljebolagen syntes en blandad utveckling. Lundin Petroleum, som i den inledande handeln var ned 2 procent, återhämtade sig till minus 0,2 procent.

Enquest och Tethys Oil retirerade 2,4 procent respektive 5,8 procent. I Enquest har ordföranden återigen köpt aktier.

Fingerprint handlades ned 5,4 procent. Uppgifter cirkulerade om att Huaweis nya telefonmodell, som lanseras under tisdagseftermiddagen svensk tid, saknar fingeravtryckssensor.

Elekta låg också på minus, 1,5 procent sjönk aktien.

Dagens Nyheter skriver att Elekta "blåst upp sin försäljning", något som strålterapibolagets finanschef, Håkan Bergström avvisar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi avvisar de spekulationer som finns i artikeln och den saknar grund, liksom de spekulationer som funnits tidigare", säger han.

Mekonomen höll sig på plus, 1,3 procent ökade aktien. Bilservicekedjan lägger ned sin danska verksamhet efter återkommande förluster i landet.

Doro gick också mot strömmen med en 6-procentig uppgång.

Telefontillverkaren har köpt Caretech, nordisk aktör inom digital trygghetstelefoni för äldre, för 240 miljoner kronor. Positiv resultateffekt väntas under 2015.

Nedgången på 6 procent i Swedol kan vara hänförlig till att järnhandelskedjans försäljning i november backade 5,4 procent jämfört med samma period i fjol.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?