OMXS30 stängde 1,2 procent lägre på nivån 1.409. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,7 miljarder kronor. På kontinenten backade Euro Stoxx 50-index 2,8 procent och tyska DAX 2,7 procent. FTSE100 tappade 1,9 procent
"Det som tappat stilen alldeles är den ryska rubeln och den ryska marknaden är ned kraftigt. Det är det enda som är kalabalikartat. Jag tror det smittar av sig och skapar oro. Jag tror marknaden känner ett visst obehag av dessa stora rörelser oavsett vad det handlar om. Vi får också press på råvarorna men dollarn går upp och det är ju mumma för de svenska bolagen", säger en mäklare i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.
Rubeln tappade drygt 9 procent mot både dollarn och euron och rubelexponerade Oriflame, med närmare en tredjedel av sin försäljning i Ryssland, backade 4,5 procent.
Brentoljan fortsatte svagt ned till 61:22 dollar per fat medan WTI-oljan tappade 1,9 procent till 56:41 dollar fatet.
På hemmaplan vände Lundin Petroleum förmiddagens uppgång på drygt 2 procent till en nedgång på 1,9 procent.
Bland de mindre oljebolagen backade Enquest 0,5 procent och Africa Oil sjönk 1,8 procent. Goldman Sachs har tagit bort bolaget från en särskild köplista, men upprepat köp för aktien.
Störst sänken i storbolagsindex var Getinge och Astra Zeneca. Även SSAB, storbankerna och telekom bidrog negativt.
I den breda nedgången höll sig endast Alfa Laval och Tele2 på plus inom OMXS30-index medan Kinnevik var oförändrad.
Indextungviktaren H&M vände ned på rött, ned 0,2 procent, trots något starkare försäljningssiffror för november från klädjätten än vad som låg i förhandstipsen. Den totala försäljningen steg 10 procent, att jämföra med förväntade 8,4 procent enligt SME Direkts konsensussammanställning.
"Uppgången i Tele2 kan nog vara hänförlig till fredagens kapitalmarknadsdag där nya besparingar aviserades. Trots negativa kalendereffekter och tuffa jämförelsetal presenterade H&M starka försäljningssiffror för november, vilket är imponerande", sade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.
Gunnebo steg 3 procent. Dagens Industri skrev i måndagens tidningsupplaga att aktien är köpvärd.
På listan för små bolag stod Seamless för en rejäl rekyl uppåt med ett kurslyft på 28 procent. Inga nyheter publicerades från bolaget på måndagen. Aktien har dock en svag period bakom sig, bara under förra veckan backade aktien nästan 30 procent.
Opus avancerade knappt 6 procent. Senast ut i raden av insiders som köpt aktier i bolaget var Opus Bilprovnings vd Per Rosén, som ökat sitt innehav med 100.000 aktier.
Sobi-aktien, för vilken Kepler Cheuvreux inlett bevakning med en köprekommendation och riktkursen 111 kronor, orkade inte stå emot i nedgången utan stängde ned 0,3 procent.
På en svag råvarumarknad tappade guldpriset 0,6 procent, till 1.217 dollar per uns, och guldgrävaren Semafo backade 5,0 procent i Stockholm.