Stockholmsbörsen: Uppgång byttes mot fall<br />

Stockholmsbörsen bytte en inledande uppgång till en bred resa nedåt under måndagseftermiddagen. Oljepriserna var fortsatt svaga och den ryska rubeln föll. På de ledande europabörserna var nedgångarna än mer förstärkta.

OMXS30 stängde 1,2 procent lägre på nivån 1.409. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,7 miljarder kronor. På kontinenten backade Euro Stoxx 50-index 2,8 procent och tyska DAX 2,7 procent. FTSE100 tappade 1,9 procent

"Det som tappat stilen alldeles är den ryska rubeln och den ryska marknaden är ned kraftigt. Det är det enda som är kalabalikartat. Jag tror det smittar av sig och skapar oro. Jag tror marknaden känner ett visst obehag av dessa stora rörelser oavsett vad det handlar om. Vi får också press på råvarorna men dollarn går upp och det är ju mumma för de svenska bolagen", säger en mäklare i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Rubeln tappade drygt 9 procent mot både dollarn och euron och rubelexponerade Oriflame, med närmare en tredjedel av sin försäljning i Ryssland, backade 4,5 procent.

Brentoljan fortsatte svagt ned till 61:22 dollar per fat medan WTI-oljan tappade 1,9 procent till 56:41 dollar fatet.

På hemmaplan vände Lundin Petroleum förmiddagens uppgång på drygt 2 procent till en nedgång på 1,9 procent.

Bland de mindre oljebolagen backade Enquest 0,5 procent och Africa Oil sjönk 1,8 procent. Goldman Sachs har tagit bort bolaget från en särskild köplista, men upprepat köp för aktien.

Störst sänken i storbolagsindex var Getinge och Astra Zeneca. Även SSAB, storbankerna och telekom bidrog negativt.

I den breda nedgången höll sig endast Alfa Laval och Tele2 på plus inom OMXS30-index medan Kinnevik var oförändrad.

Indextungviktaren H&M vände ned på rött, ned 0,2 procent, trots något starkare försäljningssiffror för november från klädjätten än vad som låg i förhandstipsen. Den totala försäljningen steg 10 procent, att jämföra med förväntade 8,4 procent enligt SME Direkts konsensussammanställning.

"Uppgången i Tele2 kan nog vara hänförlig till fredagens kapitalmarknadsdag där nya besparingar aviserades. Trots negativa kalendereffekter och tuffa jämförelsetal presenterade H&M starka försäljningssiffror för november, vilket är imponerande", sade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Gunnebo steg 3 procent. Dagens Industri skrev i måndagens tidningsupplaga att aktien är köpvärd.

På listan för små bolag stod Seamless för en rejäl rekyl uppåt med ett kurslyft på 28 procent. Inga nyheter publicerades från bolaget på måndagen. Aktien har dock en svag period bakom sig, bara under förra veckan backade aktien nästan 30 procent.

Opus avancerade knappt 6 procent. Senast ut i raden av insiders som köpt aktier i bolaget var Opus Bilprovnings vd Per Rosén, som ökat sitt innehav med 100.000 aktier.

Sobi-aktien, för vilken Kepler Cheuvreux inlett bevakning med en köprekommendation och riktkursen 111 kronor, orkade inte stå emot i nedgången utan stängde ned 0,3 procent.

På en svag råvarumarknad tappade guldpriset 0,6 procent, till 1.217 dollar per uns, och guldgrävaren Semafo backade 5,0 procent i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?