ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

SD-ledamot: Judar är inte problemet

  • Paula Bieler, riksdagsledamot för SD. Foto: Leif R Jansson / TT
"Det är inte judar som är ett problem i Sverige", säger SD-ledamoten Paula Bieler efter att SD:s partisekreterare Björn Söder ifrågasatt om en människa kan vara både jude och svensk samtidigt.

Det var i ett uppmärksammat personporträtt av Sverigedemokraternas partisekreterare, tillika andre vice talman i riksdagen, Björn Söder, som publicerades i Dagens Nyheter på söndagen som han fick frågan:

Kan man inte vara både jude och svensk samtidigt?
”Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid."

Di tog kontakt med två av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, båda med judisk bakgrund, för att ta reda på vad de anser om Björn Söders uttalande.

Den ena håller med honom i sak. Den andra vill inte svara.

Kent Ekeroth är ledamot i justitieutskottet och suppleant i skatteutskottet . Men Kent Ekeroth vill inte svara på Di:s frågor kring Björn Söders uttalande. I stället skriver han i ett mejl:
”Kul. Ni försöker skapa en konflikt som inte finns. Men ni i media har väl startat er valkampanj nu…”

Hans partikollega Paula Bieler, som bland annat är ledamot i Nordiska rådets svenska delegation och ledamot i socialförsäkringsutskottet säger att det känns ”olustigt” att svara på hur Sverigedemokraterna ser på judarnas plats i Sverige.

Hon vill inte säga om hon håller med Björn Söder i hans uttalanden om svenska judar, utan tycker att Björn Söder får förklara sin inställning själv.

”Jag har aldrig haft någon judisk identitet. Jag har en identitet, som svensk, även om jag kan skämta om att jag saknar min mammas polska mat ibland på julafton.”

Björn Söder säger att det inte behöver vara ett problem att svenska judar har dubbla identiteter. När skulle det kunna vara ett problem?
”För det första så vill jag påpeka att det inte är judar som är ett problem i Sverige. Det är inte det som det här handlar om. Vi är tydliga med att så länge det är på individnivå så nej, då är det inga problem att även ha andra identiteter än den svenska. Det som däremot blir problematiskt är när det skapas olika slags grupperingar som man delar in sig i och inte strävar efter en gemensam identitet."

Som om man väljer att sälla sig till en viss församling?
"Nej."

Om man väljer att sätta sina barn i en viss skola?
”Det handlar om att vi inte tycker att vi ska ha ett samhälle där man delar in sig i identiteter."

Tyck till