New York: Återhämtar tapp<br />

USA-börserna steg lätt i måndagens inledningshandel och återhämtade därmed en liten del av förra veckans ras, som var den största veckovisa nedgången på över två år. Bland annat fick en starkare industriproduktion än väntat för november investerare att åter välja aktier. I nyhetsflödet på bolagsfronten fick enskilda affärer stort utrymme.

Vid klockan 16.20 hade storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stigit 0,2 procent till indexnivån 17.313, samtidigt som det bredare S&P 500 klättrat 0,3 procent högre till 2.009. Tekniktäta Nasdaq Composite gick upp 0,1 procent till 4.658.

Omsättningen uppgick till 160 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 380 miljoner på Nasdaq.

Analytiker som Marketwatch talat med menade att förra veckans nedgång inte var befogad, givet den amerikanska makrostatistiken den senaste tiden och att ett lägre oljepris kan komma att hjälpa ekonomin att växa.

"Jag skulle själva skynda mig tillbaka till aktier om jag var en av dem som sålde av under förra veckan", sade Henrik Drusebjerg, chefsstrateg på Carnegie Investment Bank i Köpenhamn, till Marketwatch.

USA:s industriproduktion steg 1,3 procent i november, jämfört med månaden före, enligt statistik från Federal Reserve.

Analytiker hade räknat med att industriproduktionen skulle ha ökat 0,7 procent jämfört med föregående månad.

Samtidigt sjönk Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index till -3,60 från oreviderade 10,16 månaden före.

Analytikerna hade i detta fall väntat en uppgång till 12,40 enligt Bloomberg News enkät.

På bolagsfronten var det energisektorn som anförde uppgången i S&P 500 med en sammanvägd uppgång på 0,7 procent. Samtliga sektorer gick framåt, där råvarubolag stod för den mest dämpade framfarten på plus 0,2 procent.

Ledde uppgångarna i Dow Jones gjorde byggvaruhuskedjan Home Depot och flygplanstillverkaren Boeing som steg 1,1-1,2 procent.

Inom energisektorn steg Exxon Mobil 1,1 procent och Chevron 0,6 procent.

Bland de få förlorarna i Dow Jones fanns konglomeratet Genral Electric som backade 0,6 procent. American Express sjönk 0,4 procent.

Vid sidan av bolagen i Dow Jones avancerade ABB-konkurrenten Emerson Electric 0,8 procent efter att bolaget sålt sin krafttransmissionsenhet till Regal-Beloit för 1,4 miljarder dollar.

Petsmart, som tillverkar produkter för husdjur, steg 4,3 procent efter att en grupp investerare, lett av private equity-bolaget BC Partners gått med på att köpa bolaget för 8,3 miljarder dollar.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation med 4 punkter till 2,12 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?