Räntor &amp; valutor: USA-räntor fortsätter tappa<br />

Europaräntorna följer de amerikanska räntorna nedåt i fredagens förmiddagshandel samtidigt som dollarn fortsätter att försvagas mot både euro och yen.

Strax efter klockan 10 är den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 0,65 procent, den svenska är ned 2 punkter till 0,99 och den amerikanska tioårsräntan är ned 6 punkter till 2,13 procent, jämfört med de svenska stängningsnoteringarna på torsdagen.

Det sjunkande oljepriset fortsätter att sätta tonen på finansmarknaderna och USA-räntorna sjönk på torsdagen tillbaka i takt med att oljepriset fortsatte nedåt.

På fredagsmorgonen handlas WTI-oljan strax över 59 dollar per fat, efter att tillfälligt ha noterats under denna nivå i natt, och Brent noteras strax över 63 dollar per fat.

Ingen tyngre europeisk statistik har publicerats hittills på fredagsmorgonen, men strax före lunch väntas industriproduktionen i euroområdet i oktober.

Den väntas ha ökat med 0,2 procent från månaden före och med 0,7 procent från ett år tidigare, enligt Bloomberg News analytikerenkät. Viss nedåtrisk finns dock efter svagare utfall än väntat från både Tyskland och Frankrike, framför allt den franska produktionen var en besvikelse och sjönk oväntat.

Michael Boström, Danske Bank, lyfter även fram statistiken över sysselsättningen under tredje kvartalet som intressant och noterar att sysselsättningen i euroområdet faktiskt har ökat svagt de senaste tre kvartalen.

"Det har gått hand i hand med en svag minskning i antalet arbetslösa (som dock har upphört de senaste par månaderna)", skriver han i bankens morgonbrev.

Här hemma har Arbetsförmedlingen redovisat sina arbetslöshetssiffror för november månad där den öppna arbetslösheten uppgick till 4,1 procent av arbetskraften, ned från 4,2 procent föregående månad. I november 2013 var arbetslösheten 4,4 procent.

Antalet öppet arbetslösa hade minskat med drygt 13.000 personer till drygt 195.000, jämfört med samma månad föregående år, och inklusive antalet personer med aktivitetsstöd var arbetslösheten oförändrad på 7,9 procent.

I eftermiddag publiceras USA-statistik som PPI för november och preliminärt Michigan-index för december.

Producentpriserna väntas ha sjunkit med 0,1 procent och kärn-PPI stigit med 0,1 procent i november, medan Michigan-index väntas ha stigit till 89,5 i december från 88,8 i november.

Nordea noterar i ett kundbrev att inflationstrycket från producentledet är lågt och kan bli ännu lägre på några månaders sikt då dollarförstärkning och fallande oljepriser slår igenom.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:244 från 1:238 mot dollarn, som i sin tur har försvagats till 118:4 från 119:2 mot yenen.

Kronan är stabil mot dollarn och 4 öre svagare mot euron.

Norska kronan har tappat ytterligare mot euron och handlas nu strax under 9:10, efter Norges Bank oväntade räntesänkning på torsdagen.

Kinesisk statistik på morgonen visade en lite starkare detaljhandelsförsäljning än väntat i november, medan industriproduktionen däremot var lite svagare.

Kinesiska banker förmedlade under månaden mer nya lån än väntat samtidigt som penningmängden ökade mindre än väntat.

fredag kl 10.05 (torsdag kl 16.15)

USD/SEK 7:5562 (7:5587) Statsobl 2y 0,00 (0,01)
EUR/SEK 9:3998 (9:3580) Statsobl 10y 0,97 (0,99)
EUR/USD 1:2441 (1:2381) Räntegap/ty 32 (32)
US obl 10y 2,13 (2,19) Tysk obl 10y 0,65 (0,67)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?