New York-börsen: Handel i rött<br />

De ledande amerikanska aktieindexen inledde fredagen i negativt territorium. Ett starkt Michigan-index lyckades inte höja humöret tillräckligt för att få indexen över nollstrecket, då fortsatta oljeprisnedgångar återigen tyngde energisektorn.

Vid 16-tiden var Dow Jones Industrial Average 0,2 procent lägre till indexnivån 17.562, och det bredare S&P 500 var ned lika mycket till 2.031. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,1 procent till 4.705.

Omsättningen uppgick till cirka 120 miljoner aktier på New York-börsen och 250 miljoner aktier på Nasdaq.

Oljepriset fortsatte lägre på fredagen. WTI-oljan i första termin sjönk 1,0 procent, och inom S&P 500 återfanns energisektorn återigen i botten på minus 1,6 procent.

Fawad Razaqzada, teknisk analytiker på Forex.com, sade i en kommentar till Marketwatch att marknaden för tillfället verkar oroa sig mer för de potentiella kostnader oljeprisnedgången medför än fördelarna.

"Trots allt medför nedgången i oljepriset ett fortsatt deflationstryck i stora ekonomier som Japan och eurozonen. Deflation är väldigt dåliga nyheter eftersom det kan få ekonomin att gå in i en ond spiral och leda till en utdragen recession eller till och med en depression", sade han.

I USA sjönk producentpriserna 0,2 procent i november, jämfört med föregående månad. Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha sjunkit 0,1 procent, enligt Bloomberg News genomsnittsprognos.

Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, var oförändrad jämfört med föregående månad. Här hade analytikerna väntat sig en uppgång med 0,1 procent.

Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna steg till 93,8 i december jämfört med 88,8 föregående månad. Utfallet var klart högre än väntade 89,5, och dessutom det högsta på åtta år.

Actionkameratillverkaren Gopro lyfte 2,8 procent i den inledande handeln, efter att aktien backat 4,3 procent på torsdagen. Aktien har handlats ned under de senaste veckorna, bland annat inför att slutet på en upplåsningsperiod den 23 december kan leda till stora insiderförsäljningar når marknaden.

På fredagen stärktes Gopro även av att JP Morgan höjde rekommendationen för aktien till övervikt, från tidigare neutral. Bakgrunden till höjningen var bland annat att värderingen nu kommit ner till attraktiva nivåer och att bolaget står inför en period med positiva katalysatorer, skriver Bloomberg News.

Adobe Systems steg 7,2 procent, sedan mjukvarubolaget sent på torsdagen meddelat att det ska köpa privatägda Fotolia för cirka 800 miljoner dollar.

På obligationsmarknaden tickade räntan på amerikanskt tioårigt statspapper ned 3 punkter till 2,13 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?