Europabörser: Oljan tynger

De europeiska börserna handlades klart lägre på fredagen när fortsatt oro kring sjunkande oljepriser tyngde börsindex under förmiddagen. Statistik från EMU för industriproduktionen kom också in marginellt lägre än förväntat.

International Energy Agency sänkte sin prognos för den genomsnittliga globala efterfrågan på olja under 2015. Efterfrågan väntas hamna på 93,3 miljoner fat, vilket innebär en sänkning med 230.000 fat per dag. Prognosen var den senaste i raden av svaga oljesiffror som kantat den senaste veckan.

Oljejättarna BP handlades 1,9 procent lägre, Shell 1,9 procent och Total 1,4 procent. Sektorn som helhet backade 1,9 procent.

"Den senaste tidens våg av svaghet har varit en funktion av att oron skiftat lite mer mot efterfrågesidan nu", sade Mark Keenan på Societe Generale enligt Reuters.

På statistikfronten presenterades siffror från EMU. Industriproduktionen i EMU ökade med 0,7 procent i årstakt under oktober, vilket var marginellt lägre än förväntningarna. Sysselsättningen steg med 0,6 procent i årstakt under det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med 0,4 procent kvartalet innan.

Fredagens kinesiska statistik var däremot blandad med en industriproduktion något under förväntan, medan detaljhandeln inkom på uppsidan. På morgonen kom även siffror som visade på överraskande stor utlåning i den kinesiska ekonomin under november. Kina har uppmanat landets banker att ge ut mer lån under de sista månaderna av 2014, har det tidigare uppgetts.

Vidare bland bolagen har Hugo Boss backat 3,4 procent i Frankfurt på nyheten om att en av dess större aktieägare, Permiram ska minska sitt innehav ytterligare.

"Det är viktigt att notera att Permira minskat sin andel i Hugo Boss under de senaste åren i fyra transaktioner, vilket minskat dess andel till omkring 34 procent från 66 procent. Den här andelsminskningen bör fortsätta", kommenterade Baader Bank enligt Dow Jones Newswires.

Den tyska banken Commerzbank för samtal med amerikanska myndigheter om att betala över en miljard dollar i böter kopplade till anklagelser om att banken ska ha brutit mot lagar kring penningtvätt och sanktioner. Commerzbank har handlats 1,8 procent lägre.

Den franska yoghurttillverkaren Danone meddelade att samtliga av dess affärsenheter, inklusive Medical Nutrition, spelar en "avgörande roll" i koncernens strävan mot att återuppliva tillväxten. Det trots spekulationer om att Danone sett möjligheter att sälja sitt minsta affärsområde. Investerarkollektivet tycks inte välkomnat nyheten då aktien backat 1,4 procent på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?