Börs: Tvingas sälja efter oljeprisfall

Den senaste tidens oljeprisfall har föranlett ett 100-tal överbelånade kunder hos nätbanken Avanza den senaste veckan, men endast enstaka tvångsförsäljningar och i sådana fall handlar det mer sällan om överbelånade aktier.

Det säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är inte mest aktier, utan mer stekheta oljepapper som Bull Olja x12. Där ringer varningsklockan flera gånger per dag. Av de överbelånade privatpersonerna säljer nio av tio själva. I andra fall tvingas mäklare agera", säger han.

Generellt lägre belåningsvärden än för bara några år sedan, ned från 70-80 procent till 20-60 procent (beroende på likviditet och volatilitet), har enligt Claes Hemberg bidragit till lägre fallhöjd.

"Hade oljepriskraschen ägt rum för bara fem år sedan hade den inneburit katastrof för många tusen sparare. Men i dag är bankernas krav på säkerhetsmarginaler betydligt högre och granskningen av varje konto mer noggrann. Det gör att effekterna av årets oljekrasch är betydligt mer hanterbar för både spararna och bankerna. Kreditförluster på grund av oljekraschen lär nu vara ovanligt", säger Claes Hemberg.

Det uppskruvade säkerhetstänket, med uppföljningar på individnivå, exemplifieras med att sparare med flera belånade oljeaktier nu kan få lägre belåningsgrad eftersom deras exponering mot sektorn är större.

"Enquest-ägarna har ofta också Lundin Petroleum och tvärt om. Det dubbelägandet rör sig om 20-40 procent", säger Claes Hemberg.

Avanzas kommentarer kring vissa aktier i blickfånget:

* AFRICA OIL: ovanligt med överbelåning på grund av låg belåningsgrad på endast 20 procent. Ändå några enstaka tvångsförsäljningar, framför allt i måndags.

* ENQUEST - några få överbelånade kunder - men sansat efter löpande personliga bedömningar.

* LUNDIN PETROLEUM - några få överbelånade - men sansat efter löpande personliga bedömningar.

Motsvarande kommentarer kring norska aktier i fokus:

* STATOIL - mindre fall och bredare likviditet gör att småägarna klarat det bättre.

* SEADRILL - har trots tvära kast ändå fallit dag för dag, vilket gör att småägare klarar oron bättre.

* BONHEUR - aktien har fallit så långsamt att sparare har korrigerat innehaven.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?