Stockholmsbörsen: <br />Ras för oljebolag<br />

Stockholmsbörsen stängde med en lätt uppgång på torsdagen. H&M stärktes som börsens mest omsatta aktie och fick sällskap i uppgången av sektorkollegan MQ.

SIX Generalindex var vid stängning oförändrad till 451 medan OMXS30-index steg 0,1 procent till 1.454. Omsättningen var 12,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 18,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Statistik från SCB visade att den svenska inflationen är fortsatt låg. Årstakten i KPI låg på -0,2 procent i november, vilket dock var något bättre än väntade -0,3 procent.

Brentoljan, som varit i fokus senaste tiden, rekylerade upp något under torsdagen. I sektorn var Lundin Petroleum dock ned med 3,4 procent medan PA Resources backade 16 procent.

Börsens mest omsatta aktie var H&M som ökade 2,0 procent. Konkurrenten Inditex rapporterade i dag delårsresultat i linje med förväntningarna. Försäljningen för den inledande perioden av bolagets fjärde kvartal fram till 8 december var enligt analyshuset Exane BNP Paribas "uppmuntrande". H&M publicerar månadssiffror på måndag, den 15 december.

Kvar i klädbranschen handlades MQ upp 1,7 procent. Öresund flaggade under dagen upp för ett innehav om 15,1 procent av kapitalet och rösterna.

Stålbolaget SSAB backade 4,6 procent och aktien noterade under dagen nytt årslägsta vid 44,51 kronor. SSAB tyngdes av investmentbanken Goldman Sachs rekommendationssänkning till sälj från tidigare köp.

Transcom genomförde i dag en omvänd split 1:50, där femtio gamla aktier lades samman till en aktie. Aktien var initialt ned, men stängde upp 2,4 procent.

Bland de mindre bolagen avancerade Precise Biometrics 9,1 procent efter att ha tecknat ett licensavtal med Synoptics. Avtalet väntas ge en mindre fast ersättning i fjärde kvartalet 2014 samt kan ge intäkter i form av royalty under det första halvåret 2015. Storleken på royaltyn kan dock inte prognostiseras.

Shelton Petroleum föll med 7,5 procent efter att bolaget presenterat sin produktionsrapport för november som stannade vid 853 fat per dag, en nedgång från 1.002 fat per dag för ett år sedan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från UpptecAnnons

Upptec sätter global försäkringsstandard

Upptec är ett insurtech-bolag som sedan 2017 har tagit sig an att transformera och digitalisera försäkringsbranschen på ett sätt som både gynnar försäkringsbolagen och försäkringstagaren som idag ställer allt högre krav på transparens, hållbarhet och tillgänglighet. 

Pandemin har ökat trycket ytterligare på försäkringsbolagen att möta sina kunder digitalt och effektivisera sin skadehantering vilket har lett till nya förutsättningar att bedriva en hållbar verksamhet. 

Storaffär mitt under coronakrisen

Under krisen har det Malmöbaserade insurtech-bolaget slutit avtal med ett av världens största försäkringsbolag som omfattar 57 länder. 

– Vi ser det som ett kvitto på att vår mjukvara är världsledande, säger Magnus Franck, VD på Upptec.

Innan jul gick bolaget även ut med ett samarbete tillsammans med Moderna Försäkringar som har valt att använda Upptec Self-Service som möjliggör det att identifiera, värdera och ersätta konsumenten snabbt, korrekt och helt automatiserat utan handläggningstid 24/7. 

Lösning utvecklad i samarbete med försäkringsindustrin

De manuella arbetssätten hos försäkringsbolagen är resurskrävande och innebär ofta att konsumenten inte alltid får en sann värdering. Genom att implementera automatisering kan försäkringsbolagen möta kundens krav och ge optimala förutsättningar för en hållbar, tillgänglig, transparent och trovärdig skadereglering under dygnets samtliga timmar, något som tidigare inte har varit möjligt. 

– Vi har gjort den här utvecklingen tillsammans och upplever att nu när vi går ut med den nordiska standarden globalt gör vi det med våra partners och kunder inom försäkringsindustrin i ryggen. Det är väldigt inspirerande att få vara med på den resan och vi är stolta över att vara ledande, säger Magnus Franck.

Sätter standarden och satsar globalt 

Idag använder 80 procent av försäkringsbolagen i Sverige Upptecs tjänst, samt 70 procent av den norska marknaden. Upptec som är ledande i Europa är nu redo att expandera globalt och genom sitt fokus på kundupplevelse och hållbarhet väcker det innovativa bolaget stort intresse globalt. 

– Efterfrågan på self-service har ökat dramatiskt i både de 15 länder där Upptec är verksamma samt Nordamerika, det märks att försäkringsbolagen är redo att transformera industrin och vi kommer vara deras högra hand i den förändringen, säger Magnus Franck.

Om Upptec

Upptec är ett insurtech-bolag baserat i Malmö som är ledande i Europa på digitaliserade regleringar av skador och automatiserade värderingar av lösöre. Genom Upptec får kunden rätt ersättning utan manuell hantering av försäkringsbolagen.

www.upptec.com 

 

Mer från Upptec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Upptec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?