ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Småspararnas "förfärliga" affär

  • Foto: Michael Probst
Allt fler småsparare köper hävstångsinstrument för att spekulera i en snar prisuppgång på oljemarknaden.
"Hittills har det varit en förfärlig affär", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Oljepriset fortsätter att rasa. Vid 9-tiden under torsdagen kostade ett fat Brentolja knappt 65 dollar. Det är 21 procent lägre än för bara en månad sedan, eller 41 procent lägre än för ett halvår sedan.

Men trots att oljepriskurvan sett ut som en ändlös utförsbacke sedan slutet av juni är många småsparare redo att spekulera vilt i en snar och plötslig prisuppgång. Och de gör det med hjälp av komplicerade certifikat som ger enorma hävstångseffekter i både upp- och nedgång.

”Handeln i certifikat har ökat med 14 procent det senaste året. När det gäller oljercertifikat var volymen i november 20 gånger så hög som under samma månad i fjol. De allra flesta spekulerar i prisuppgång och köper certifikat med stor hävstång, som certifikatet Bull Olja x10”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Den som köper ett certifikat som ”Bull Olja x10” spekulerar i en prisuppgång (bull står för uppgångar, bear för nedgångar). Vidare betyder ”x10” att certifikatet har en havstång på tio gånger insatsen.

Om oljepriset stiger med 1 procent stiget värdet på certifikatet således med 10 procent, minus courtageavgift och ränta på lånet kopplat till produkten. På vägen ner förlorar spekulanten enligt samma princip.

Claes Hemberg beskriver handeln som att köpa ”en liten båt med ett jättestort segel”.

”Hittills har det varit en förfärlig affär att spekulera i ett stigande oljepris. Men småspararna fortsätter att envist tro på en prisuppgång och köper betydligt fler 'bull' än 'bear'-certifikat", säger Claes Hemberg.

Gunther Mårder, sparekonom på Nordnet, ger en liknande bild.

”Handeln med avancerade hävstångsinstrument har stigit med 130 procent för oss de senaste två åren och tillväxten fortsätter. Just nu är det oljecertifikat som växer snabbast”, säger han.

Båda banker uppger att den vanligaste hävstångsprodukterna är kopplade till index, som "Bull OMX x10" till exempel.

De understryker samtidigt att hävstångsprodukter passar bäst för korta affärer, gärna så korta att de kan räknas i dagar. Orsaken är att produkternas hävstänger är kopplade till lån som med tiden äter upp värdet i certifikatet.

”Många tänker 'ju mer hävstång, desto bättre'. Man ska dock vara medveten om att det bara är lämpligt för mycket korta affärer, max några dagar. Räntan är 2–2,5 procent. Det kan låta billigt, men har man en hävstång på 15 gånger insatsen blir det stora räntekostnader inbyggda i produkten. Våra avancerade traders håller dem bara över dagen för undvika räntan", säger Gunther Mårder.

Tyck till