1515

Räntor och valutor: Norska kronan rasar<br />

Den norska kronan faller kraftigt och norska räntor sjunker rejält efter att Norges Bank oväntat sänkt sin styrränta, medan den svenska kronan däremot stärks efter bättre siffror än väntat från SCB om inflation och arbetsmarknad.
Foto:Leif R Jansson/TT

Övriga Europaräntor pekar svagt nedåt samtidigt som dollarn tar tillbaka en del av en tidigare försvagning.

Norges Bank tog de flesta på sängen genom att oväntat sänka sin styrränta med 25 punkter till 1,25 procent och bedömer nu att styrräntan bör ligga i intervallet 0,75-1,75 procent fram till nästa penningpolitiska rapport i mars.

Centralbanken bedömer vidare att räntan kommer att ligga på nuvarande eller lägre nivå till slutet av 2016.

"Oljepriset har fallit kraftigt och utsikterna för tillväxten i norsk ekonomi har försvagats. Därför sänker vi räntan", säger centralbankschef Öystein Olsen i en kommentar.

"Analyserna i den penningpolitiska rapport vi lägger fram i dag talar för en styrränta på 1-25 procent eller något lägre fram till 2016", fortsätter han.

Enligt TDN Finans enkät räknade 13 av 14 tillfrågade ekonomer med att Norges Bank skulle lämna styrräntan oförändrad på 1,50 procent. En, Handelsbanken, trodde på en sänkning till 1,25 procent.

Norska kronan försvagades över 9 mot euron för första gången sedan 2009 och den norska tioårsräntan är ned 12 punkter till 1,68 procent.

Här hemma var det något muntrare tongångar efter statistik från SCB som visade att både KPI- och KPIF-inflationen kom in lite högre än förväntningarna pekat mot, -0,2 respektive +0,6 procent. Analytikernas prognoser låg på -0,3 och +0,5 procent.

Anna Råman, Nykredit, konstaterar att KPI-utfallet bör vara en tröst för Riksbanken inför nästa veckas räntemöte, speciellt efter gårdagens utfall i TNS Prosperas inflationsförväntningar.

Jörgen Kennemar, Swedbank, överraskades av högre priser på kläder och skor samt elektricitet. Liksom Anna Råman tror han dock att fortsatt fallande energipriser kommer att pressa ned inflationen framöver.

Torbjörn Isaksson, Nordea, är inne på samma linje och tror att Riksbanken kommer att behöva sänka sin inflationsprognos nästa vecka och som en policyanpassning antagligen sänka sin räntebana.

Samtidigt publicerade SCB starka arbetsmarknadssiffror där den säsongsrensade arbetslösheten sjönk oväntat mycket till 7,8 procent i november från 8,1 i oktober, mot förväntningar om en nedgång till 8,0 procent enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Sysselsättningen ökade med 81.000 personer efter en svag utveckling månaden före, och antalet arbetade timmar steg med 2,2 procent.

SCB redovisade även småhuspriserna, som steg med nästan 2 procent i november, jämfört med föregående tremånadersperiod, och med 7 procent från ett år tidigare.

Ännu en positiv svensk makronyhet på torsdagen var att Teknikföretagen som i sin barometer för fjärde kvartalet skrev att orderingången ökar både från export- och hemmamarknad i slutet av 2014 och sammantaget är ökningen klart mer omfattande än tidigare under året.

Schweiz nationalbank, SNB, lämnade styrräntor och minimiväxelkurs oförändrade, men varnade samtidigt för att deflationsriskerna har ökat och noterade att schweizerfrancen fortsatt är stark. Inflationsprognosen är återigen nedjusterad jämfört med föregående kvartal.

"Framför allt kommer det påtagligt lägre oljepriserna att pressa inflationen ned i negativt territorium under de kommande fyra kvartalen. På medellång till lång sikt kommer ihållande låg inflation runt om i världen och de ännu svagare utsikterna för euroområdets ekonomi att dämpa inflationen i Schweiz", skriver SNB i sitt pressmeddelande.

Strax före klockan 11 handlas den norska kronan på 9:01, medan den svenska kronan har stärkts med knappt 2 öre till 9:34 mot euron. Mot dollarn har kronan stärkts med 1,5 öre till 7:52.

Dollarn har hämtat sig och handlas starkare mot såväl euro som yen.

torsdag kl 10.50 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 7:5165 (7:5342) Statsobl 2y 0,00 (0,00)
EUR/SEK 9:3414 (9:3565) Statsobl 10y 0,99 (1,01)
EUR/USD 1:2427 (1:2418) Räntegap/ty 32 (33)
US obl 10y 2,16 (2,21) Tysk obl 10y 0,67 (0,68)Innehåll från Beyond RetailAnnons

AI ritar om kartan för marknadsföringsbyråerna

Många bolag är idag beroende av sina byråer för deras annonsering på Google och optimeringsarbetet kring kampanjerna utförs ofta av byråns konsulter helt manuellt. Nu finns det ett bättre sätt.

Nästa generation av sökordsmarknadsföring (SEM) är redan här. Genom att använda maskininlärning kan Beyond Retail ta reda på den bästa strategin för dig och lägga det till omedelbar handling, automatiskt.

Gamla byråmodellen är dyr för dig och lönsam för byrån

Byråerna har höga kostnader för sin personal som de behöver få ersättning för. Men de tar oftast väldigt mycket betalt för enklare manuellt arbete som inte är särskilt krävande eller kvalificerat och som utförs mycket snabbare och billigare av en robot. För att hålla nere kostnaderna anställer man ofta juniora konsulter helt utan erfarenhet av SEM, ger dem en kortare introduktion och sedan får de börja arbeta med ditt konto. Men på fakturan debiteras du oftast ändå ett arvode motsvarande en senior strateg.

Personberoende

Detta gör också att resultaten blir väldigt beroende av vilken konsult som sitter och manuellt optimerar kampanjerna. Duktiga konsulter går snabbt vidare och får mer strategiska arbetsuppgifter och lämnar då raskt över ditt konto till någon ny junior eller någon som inte visat tillräcklig kompetens för att ta nästa steg.

Ett bättre alternativ för SEM och performance marketing

Beyond Retail erbjuder en kombination av en AI-tjänst för optimering och en senior performance marketing specialist för strategi till en kostnad som ofta är betydligt lägre än hos de större SEM-byråerna. Låter det intressant? Hör av dig till oss idag!

Mer från Beyond Retail

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Beyond Retail och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?