Europabörser: <br />Uppåt på ECB:s nya runda<br />

De europeiska börserna handlades upp efter att ECB presenterat utfallet i den andra lånerundan. Frankfurt var upp 0,6 procent medan Paris steg 0,2 procent.

ECB lånade ut 130 miljarder i den andra rundan av de riktade fyraåriga lånen (TLTRO) som erbjudits affärsbankerna. Väntat var 148 miljarder. Ett lågt utfall bedöms öka sannolikheten för att ECB genomför kvantitativa lättnader framöver.

Brent-oljan sjönk till sin femårslägsta på onsdagen men till skillnad från börserna i USA och Asien, lyfte oljebolagen i Londonbörsen.

Oljejättarna BP, Tullow Oil och holländska Royal Dutch Shell lyfte med 0,8 procent, 0,4 procent och 1,0 procent respektive.

Flygplanstillverkaren Airbus fortsatte ned efter att bolaget på onsdagen uppgett att produktionen för vinstdrivaren A330 kommer dras ned 2016. Även analytiker oroar sig för att fallande oljepriser leder till mindre incitament för flygbolag att köpa nya bränsleeffektiva flygplan. Aktien var ned med 3,0 procent.

På Frankfurtbörsen råder positiva sentiment där det spekuleras att ECB kommer att införa stimulansåtgärder under kommande januarimöte, meddelar Bloomberg.

Spanska Inditex:s kvartalsrapport visade en stigande försäljning i butiker och online med 14 procent i lokala valutor avseende perioden 1 november till den 8 december. Madridbörsen var upp 0,7 procent.

På makrosidan var konsumentpriserna i Tyskland upp med 0,6 procent i årstakt under november. Jämfört med närmast föregående månad var priserna oförändrade.

Frankrikes konsumentprisindex, KPI, steg med 0,3 procent i årstakt under november. Jämfört med månaden innan var KPI ned med 0,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?