Räntor/Valutor: Dollarn tappade återhämtning<br />

Efter tisdagens stora börsfall i Kina och Grekland lugnade marknaderna ner sig på onsdagen, även om de grekiska räntorna fortsatte kraftigt upp och börsen gick i motsatt riktning.

Efter en sur börsstart i USA följde dock Europa efter samtidigt som dollarn tappade en tidigare återhämtning och Europaräntorna sjönk. Brentoljan föll till femårslägsta under 65 dollar per fat.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 0,68 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen slutade 3 punkter ned till 1,01 procent.

Statistik från euroområdet visade att fransk industriproduktion oväntat sjönk i oktober, precis som i Storbritannien dagen före. Förväntningarna låg på en uppgång med 0,2 procent under månaden, men i själva verket minskade Frankrikes industriproduktion med 0,8 procent.

Här hemma publicerade TNS Prospera sin stora enkät över inflationsförväntningarna. Den visade att förväntningarna hade sjunkit på såväl ett och två som fem års sikt, med störst nedgång 0,3-procentenheter på två års sikt till 1,1 procent.

Samtidigt sjönk löneförväntningarna på två och fem års sikt.

Michael Grahn, analytiker på Danske Bank, sade till Nyhetsbyrån Direkt att de sjunkande löneförväntningarna kommer att pressa ner inflationen än mer framöver och gör det "extremt svårt" för Riksbanken att nå sitt inflationsmål.

"Ju mer vi pressar ner lönerna desto mer kommer det tillbaka i lägre inflation och inflationsförväntningar. Tyvärr är det en indikation på att detta kommer att pressa inflationsbilden framöver, och det indikerar att det kommer att vara extremt svårt för Riksbanken att klara inflationsmålet de kommande åren. Löneökningarna sätter nivån på inflationstakten och det blir helt enkelt för lite som sipprar igenom till konsumentledet", sade Michael Grahn.

Enligt honom skulle det behövas lite högre löneökningstakt för att få upp inflationstrycket, men att det är lätt att säga och desto svårare att se hur det skulle se ut i praktiken eftersom företag då skulle få problem med konkurrenskraften.

Andreas Wallström, Nordea, konstaterade att lägre inflationsförväntningar låg i korten eftersom de oftast följer spot-inflationen nära.

"Icke desto mindre sätter dagens siffror press på Riksbanken att agera ytterligare. Vid nästa veckas policymöte kommer Riksbanken högst sannolikt att revidera ned räntebanan, det vill säga flytta den första räntehöjningen längre bort än den nuvarande prognosen vid mitten av 2016", skrev han i ett kundbrev. Han tillade att Nordea inte tror på okonventionella åtgärder i detta läge.

SCB publicerar KPI-statistiken för november i morgon, torsdag. Förväntningarna ligger på -0,2 respektive -0,3 procent, enligt SME Direkts prognosenkät.

KPI-statistik från våra nordiska grannländer Norge och Danmark tidigare på morgonen visade att den norska inflationen kom in exakt som väntat på 1,9 procent, medan den danska inflationstakten var 0,5 procent, marginellt högre än förväntningarna.

Islands centralbank, Sedlabanki, sänkte sin styrränta med 50 punkter till 5,25 procent, vilket var mer än en väntad sänkning med 25 punkter.

USA-räntorna var stabila samtidigt som dollarn åter försvagades mot såväl euro som yen. Mot euron handlades dollarn till 1:242 och mot yenen till 118:6. Det var visserligen starkare än samma tid dagen före, men svagare än tidigare på onsdagen.

Kronan försvagades med drygt 3 öre till 7:53 mot dollarn och med knappt 3 öre till 9:36 mot euron.

Andra svenska makronyheter under onsdagen var att klädhandelns försäljning sjönk 3,2 procent i november, medan skohandeln samtidigt ökade med 0,9 procent, enligt Svensk Handel Stils Stilindex.

Byggindustrierna presenterade en ny konjunkturrapport där de spådde att bostadsbyggandet planar ut på dagens nivå och bygginvesteringarna stiger i avtagande takt. Nästa år breddas uppgången inom byggindustrin, dock växer samtliga delsektorer i en långsammare takt än i år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?