Europabörser: Tappet gav minusstängningar<br />

Europabörserna inledde onsdagens handel på plus, men dalade under eftermiddagen till en stängning i övervägande negativt territorium. Flera energiaktier tyngde.

Storbolagsindex Euro Stoxx 50 sjönk 0,3 procent, medan det bredare Bloomberg Europe 500 var ned 0,4 procent. Bland de större indexen var det endast DAX som lyckades hålla sig på plus. Indexet steg 0,2 procent.

Oljebolagen Royal Dutch Shell, BP och Total hörde till förlorarna med nedgångar på över 1,5 procent, tyngda av kraftigt sjunkande oljepriset.

"Med oljepriserna i fritt fall har vi kommit till en punkt där det är svårt att vara köpare. Den sjunkande efterfrågan på olja antyder också lägre ekonomisk tillväxt, och denna pessimism sprider sig över de flesta tillgångsklasser. När du även ser till det politiska tumulten i Grekland ser det ut som en farlig kombination för marknaderna", sade Steven Santos, handlare vid X-Trader Brokers, till Bloomberg News.

Bland aktierna på plus hittades brittiska Ashtead, som levererar utrustning till industri och byggarbetsplatser. Ett högre resultat och en uppjusterad helårsprognos ledde aktien 9 procent högre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?