Stockholmsbörsen: Terminerna på rött<br />

Stockholmsbörsen ser ut att inleda måndagens handel på minus. Cirka 15 minuter före öppning var Euro Stoxx 50-terminen ned 0,7 procent.

De amerikanska börserna stängde fredagens session kring nollstrecket. En kraftig nedgång i oljepriset tyngde oljeaktier, men gav stöd åt flygbolag.

De asiatiska aktiemarknaderna utvecklas åt olika håll. Kina pressas av svag industridata för november, medan en svagare yen ger stöd till Nikkei-index som noterade ett nytt sjuårshögsta.

Priserna på råvaror står för breda nedgångar på måndagen. Oljan faller ytterligare cirka 2 procent efter torsdagens besked från Opec om ett oförändrat produktionstak.

Inköpschefsindex för industrin i Kina sjönk till åttamånaderslägsta i november vilket pressar basmetaller.

Bland ädelmetaller sänks guldet av att söndagens folkomröstning i Schweiz resulterade i ett nej för att centralbanken ska öka sin guldreserv.

IG:s förhandel indikerar en negativ öppning för OMXS30 på -0,5 procent vid nivån 1.455.

* Lazada, som är verksamt inom generell e-handel i Sydostasien, har tagit in 200 miljoner euro i en ny finansieringsrunda.

Kinnevik, som direktägde 11 procent av Lazada i slutet av september, bidrog med 8 miljoner euro. Efter kapitalanskaffningen kommer ägarandelen uppgå till 9,5 procent.

* Swedbank har gjort en uppdaterad sektoranalys efter den senaste tidens oljeprisfall. Africa Oil, Lundin Petroleum och norska Statoil utgör bankens favorittrio inom oljesektorn

* Assa Abloy har köpt ett låsbolag i Chile med 120 miljoner kronor i försäljning.

* Oljebolaget Enquests ordförande Jim Buckee har via stiftelsen Buckee Family Settlement den 28 november köpt 100.000 aktier i Enquest. Det är tredje gången på kort tid som Buckee Family Settlement köper aktier i Enquest.

* Hexpol har köpt amerikanska Portage Precision Polymers för knappt 100 miljoner kronor, på skuldfri bas. Bolaget startades 2002 och är en välkänd tillverkare av gummiblandningar på den amerikanska marknaden.

* Börsveckans djupdykning i IT-konsultsektorn resulterar i köprekommendationer för Ework, Hiq och Acando. I nykomlingen Verisec blir rådet att teckna.

* JP Morgan höjer sin rekommendation för Elekta till övervikt från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 91 kronor från tidigare 92 kronor. Elekta stängde på fredagen till kursen 76 kronor.

* DNB inleder bevakning av Hexpol med rekommendationen köp. Riktkursen sätts till 740 kronor. Aktien stängde på fredagen till kursen 656 kronor.

* Cavotecs finanschef Diego Fiorentini har sagt upp sig och kommer lämna bolaget i slutet av sin uppsägningsperiod.

* Sandviks affärsområde Materials Technology, SMT, lägger ned stanslinjestålsverksamheten i Qingdao, Kina.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?