Europabörser: <br />Oljan lyfter flygbolag<br />

De ledande europeiska börserna faller under måndagen i spåren av svagare inköpschefsindex i EU och Kina samt fortsatta oljepristapp.

Måndagen inleddes med svaga inköpschefsindex för tillverkningssektor i några av världens största ekonomier. Tyskland överraskade på nedsidan med 49,5, mot väntade 50,0 och för hela EMU uppgick samma index till 50,1 i november jämfört med 50,6 under månaden innan, enligt definitiv statistik. Det preliminära utfallet och tillika förväntningarna var 50,4.

De svaga EU-siffrorna sätter ökad press på att ECB presenterar stimulansåtgärder inför torsdagens styrelsemöte. Analytiker tror att centralbanken kommer köpa statsobligationer tidigt i början av 2015 för att öka penningtillgången. En strategi som är i linje med vad centralbankerna i USA, Storbritannien och Japan gjort.

I Kina var det officiella inköpschefsindex (CFLP) ned till 50,3 i november, jämfört med 50,8 månaden innan. Här hade analytiker räknat med ett utfall på 50,6,

På bolagssidan tyngdes energibolagen av sjunkande oljepriser. Royal Dutch Shell var ned 1,5 procent, BG Group -3,0 procent, Tullow Oil -6,3 procent.

Oljans prisfall gynnade dock flygindustrin tack vare lägre bränslepriser som står för en tredjedel av kostnaden, enligt Reuters. Lufthansa var upp 0,4 procent medan International Consolidated Airlines, där bland annat British Airways, Iberia och Vueling är inräknade, lyfte med upp 2,4 procent. Easyjet var upp 0,3 procent.

Vidare tillkännagavs stora uppköpsplaner i Europa där franska Altice lyfte med 5,5 procent efter försvarsplaner av portugisiska Portugal Telecom. Tyska fastighetsbolaget Gagfah klättrade 12,5 procent efter nyheten att de köps upp av sektorkollegan Deutsche Annington Immobilien, som själv sjönk med 3,5 procent.

Schweiz var ensam med att ha ett positivt index efter lunch. I går meddelades att det blev ett nej i folkomröstningen gällande fördubblade guldreserverna, vilket tillfälligt lättade på trycket för Schweiz centralbanks valutagolv, enligt JP Morgan.

Bland råvarubolagen syntes generellt sett nedgångar i spåren av den svaga ISM-statistiken från Kina. Gruvjätten BHP Billiton var ned 3,2 procent i London.

Noteringar kl 13.01
Index  Marknad  Notering  I dag  I år

Stoxx 600  Europa  346 -0,40% 5,40%
Stoxx 50  Europa  3.058  -0,60% 4,80%

FTSE 100  London  6.663  -0,90% -1,30%
DAX 30  Frankfurt  9.960  -0,20% 4,30%
CAC 40  Paris  4.375  -0,40% 1,80%

SMI  Zürich  9.161  0,10% 11,70%
IBEX 35  Madrid  10.686  -0,80% 7,80%
FTSE MIB  Milano  19.692  -1,60% 3,80%

SIX Nordic Index  Norden  108 -0,30% 6,30%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Index PharmaceuticalsAnnons

Stort steg mot miljardmarknad

Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.
Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.

Blodiga diarréer och en förhöjd cancerrisk är några exempel på vad patienter med den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit lider av. Dagens läkemedel kan dessutom ge svåra biverkningar. InDex Pharmaceuticals inleder nu sista utvecklingssteget med sin läkemedelskandidat cobitolimod som inte uppvisat några biverkningar. 

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som kommer i skov med svåra symptom som följd. Bara i USA och Europa lider i dag cirka två miljoner människor av sjukdomen. Det vanliga är att sjukdomen bryter ut när patienten är mellan 15–30 år, men människor i alla åldrar kan drabbas.

– Den kallas också för blödande tjocktarmsinflammation. I ett skov då tarmen blir inflammerad får patienten smärtor och diarré med slem och blod. Som en följd kan patienten gå ner i vikt och även få blodbrist, dessutom innebär diagnosen en förhöjd risk att få cancer, säger Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals. Han utvecklar:

– Trots att det finns läkemedel lider fortfarande många av svåra symptom eller får biverkningar av behandlingen. De som lever med ulcerös kolit upplever en lägre livskvalitet. Vårt mål är att utveckla ett läkemedel som behandlar de sjuka på ett nytt och säkert sätt, utan biverkningar.

Baserad på Nobelprisbelönad upptäckt

Nobelpriset i medicin tilldelades 2011 forskarna bakom upptäckten av toll-lika receptorer. InDex, med bas på Karolinska Institutets campus i Stockholm, utvecklar nu läkemedelskandidaten cobitolimod som dämpar inflammationen i tarmen via en av dessa receptorer.

– För att lugna ner immunförsvaret riktar vi in oss på TLR9, som kroppen använder för att känna igen dna från bakterier. Det här är en innovativ verkningsmekanism som ger en lokal effekt i tarmen. Inflammationen går ner och tarmen läker utan bieffekter, säger Peter Zerhouni.

Påvisad klinisk effekt

Efter att framgångsrikt ha påvisat klinisk effekt i en fas 2b-studie, resultat som även publicerats i den ansedda tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology, har InDex fått klartecken av myndigheterna i USA och Europa att gå vidare med fas 3-studier. 

Bolaget har kommit långt i förberedelserna och om inga yttre faktorer, så som covid-19, sätter käppar i hjulet kommer studien att inledas under andra kvartalet 2021.

Genomför företrädesemission

För att finansiera studien genomför InDex Pharmaceuticals en fullt garanterad företrädesemission om drygt 530 miljoner kronor. 

– Behovet av ett säkert och effektivt läkemedel mot ulcerös kolit är stort och det finns en betydande marknadspotential för oss. Vi uppskattar att den adresserbara marknaden för cobitolimod är värd över nio miljarder dollar om året, säger Peter Zerhouni.

Fakta: 

InDex planerar att inleda fas 3 med sin läkemedelskandidat cobitolimod för ulcerös kolit under andra kvartalet 2021. Fas 3 är det sista utvecklingssteget innan ett marknadsgodkännande kan beviljas och produkten kan lanseras på marknaden.

InDex genomför nu en nyemission med teckningsperiod mellan 22 januari–5 februari 2021*. InDex är noterat på First North.

Läs mer om InDex här

*Ett prospekt kommer att godkännas och registreras av Finansinspektionen samt offentliggöras på https://www.indexpharma.com/sv/. Finansinspektionens godkännande av prospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av de nya aktierna. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i företrädesemissionen, enbart fattas baserat på informationen i prospektet. Investerare rekommenderas att läsa hela prospektet.

 

Mer från Index Pharmaceuticals

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Index Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?